Ministři zahraničí EU se pokusí schválit běloruské sankce

21.09.2020
Euroskop, čtk

Stále nedořešené téma sankcí vůči představitelům běloruského režimu se dnes pokusí uzavřít ministři zahraničí zemí Evropské unie. Na stole budou mít seznam čtyř desítek lidí odpovědných za volební manipulace či následné potlačování protestů, na jejichž potrestání se musí jednomyslně shodnout. Ještě krátce před jednáním však chybí souhlas Kypru, který na oplátku požaduje podporu pro postihy vůči Turecku.

Země EU neuznaly výsledek srpnových běloruských voleb, v nichž obhájil mandát autoritářský vládce Alexandr Lukašenko. Podle Unie nebyly demokratické a spravedlivé a Lukašenkův režim tvrdým potlačováním následných protestů porušuje lidská práva.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell minulý týden prohlásil, že evropské společenství Lukašenka jako prezidenta neuznává a pokud nechce EU ztratit důvěryhodnost, měla by sankce přijmout do summitu lídrů členských zemí začínajícího tento čtvrtek. Většina unijních států se na sankcích zahrnujících zmrazení majetku a zákaz cest do EU předběžně shodla už koncem srpna, kvůli potřebné jednomyslnosti se však stejně jako v mnoha dalších zahraničněpolitických otázkách od slov k činům nedostala.

Sankce proti Bělorusku blokuje Kypr, požadující potrestání Turecka

Diplomaté očekávají, že zásadním bodem dnešního ministerského jednání bude snaha většiny dalších zemí přesvědčit Kypr, aby kývl na sankce. Nikósie sice v principu postihy proti běloruským činitelům schvaluje, avšak za svůj formální souhlas požaduje potrestání Turecka za těžební aktivity poblíž území Kypru a řeckých ostrovů.

Kypr podle diplomatů předložil návrh několika jmen jedinců a společností, o něž by se měl rozšířit již existující rámec postihů za těžbu. Není však zdaleka jisté, zda na přitvrzení vůči partnerovi v NATO, s nímž má navíc EU dohodu o zastavování migrantů, kývnou všechny státy. Kypr má vedle Řecka na své straně zejména Francii či Rakousko, dialog před sankcemi chtějí naproti tomu vůči Ankaře upřednostnit Německo či další státy včetně Česka. Vztahy s Tureckem budou jedním z témat zmíněného summitu.

V Radě a Parlamentu i běloruská opoziční politička Cichanouská

S ministry by si dnes měla promluvit prezidentská kandidátka běloruské opozice Svjatlana Cichanouská, která odpoledne také vystoupí v Evropském parlamentu. Jeho poslanci minulý týden vyzvali, aby byl na sankčním seznamu i sám Lukašenko, státy se na tom však neshodují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek