Akcie v EU zpevnily, pomohl vývoj kolem léku na Covid-19

20.04.2020
Euroskop, čtk

Akcie na evropských trzích v pátek výrazně posílily, k růstu jim pomohl jednak slibný vývoj kolem léku na covid-19, jednak plány amerického prezidenta Donalda Trumpa na postupné otevírání americké ekonomiky, dosud paralyzované šířením koronaviru. Téměř žádný vliv naopak neměla zpráva o propadu čínské ekonomiky, neboť se špatným výsledkem trh počítal.

Panevropský akciový index STOXX 600 se v pátek zvýšil o 2,63 procenta a obchodování uzavřel na 333,47 bodu. Za celý týden si tak připsal půl procenta a zaznamenal druhý týdenní nárůst za sebou.

Analytici upozorňují, že k optimismu hodně přispívá přesvědčení, že v nejvíce zasažených částech Evropy už pandemie zřejmě kulminuje. „Trh má pravdu, když říká, že to nejhorší z hlediska koronaviru je za námi. Chybně ale předpokládá, že teď už to bude přímá cesta zpět k normálu,“ řekl podle agentury Reuters šéf strategie ve společnosti TS Lombard Andrea Cicione.

Hlavní index londýnské akciové burzy FTSE 100 se zvýšil o 2,82 procenta na 5786,96 bodu a index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem vzrostl o 3,15 procenta na 10.625,78 bodu. Burza v Paříži si podle indexu CAC 40 připsala 3,42 procenta na 4499,01 bodu.

Vzpruhou pro trh byla zpráva, že experimentální přípravek remdesivir od americké farmaceutické společnosti Gilead Sciences vykazuje velmi slibné výsledky při léčbě pacientů s vážným průběhem nemoci covid-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje. „Pokud se potvrdí, že remdesivir zabírá, bude to v boji s pandemií covid-19 znamenat naprosto zásadní posun,“ upozornil analytik Jeffrey Halley ze společnosti OANDA.

Vzhůru se vydaly také akcie těžebních společností, kterým pomohly příznivé výsledky společnosti Rio Tinto, a také akcie strojírenské firmy Airbus. Ty těžily z oznámení, že americký rival Boeing příští týden obnoví výrobu dopravních letadel, kterou v americkém státě Washington před měsícem zastavil.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek