
- akce již proběhla.
Bezpečné potraviny v EU: Co všechno musíme hlídat, než se dostanou na talíř?
23. dubna | 16:00 - 17:30
FreeBezpečné potraviny v EU: Co všechno musíme hlídat, než se dostanou na talíř?
Ivana Poustková, Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin, Evropská komise
Evropská unie disponuje jedním z nejpřísnějších systémů zajištění bezpečnosti potravin na světě. Kontrolují se nejen potraviny české nebo EU produkce, ale také produkce z tzv. třetích zemí. Kontrole podléhají chemické kontaminace, jako jsou jsou rezidua pesticidů, rezidua veterinárních léčiv či látky migrující z obalových materiálů do potravin, a mikrobiologická kontaminace. Důležitou roli hraje také správné označování potravin, včetně výživových hodnot.
Ivana Poustková, odbornice na bezpečnost potravin v Evropské komisi, představí klíčové mechanismy kontrolního systému EU. Jakým způsobem probíhají úřední kontroly v oblasti bezpečnosti potravin? Jaké povinnosti musí plnit členské státy v rámci víceletých kontrolních plánů? A jaké podmínky musí splnit potraviny živočišného původu dovážené do EU ze třetích zemí?
Přednáška nabídne detailní pohled na fungování evropského systému dohledu nad bezpečností potravin a jeho význam pro ochranu spotřebitelů. Ale také ukáže cestu za kariérou v institucích EU.
Kde: Přednáška se bude konat na VŠCHT v Budově B na adrese Technická 3, 160 00 Praha 6.
Kdy: 23.4. 2025, od 16:00
Akci pořádá Eurocentrum Praha ve spolupráci s VŠCHT Praha.