EU posvětila maďarský plán na ozdravení financí

26.09.2006
Evropská komise však zdůraznila, že plánované škrty výdajů a reformy se musejí zavádět důsledně. Podpora z Bruselu může podpořit premiéra Gyurcsánye, který čelí demonstracím a výzvám k odstoupení.

Evropská komise schválila střednědobý plán maďarské vlády na ozdravení veřejných financí, jejichž deficit je nejvyšší v celé Evropské unii. Upozornila však, že ambiciózní program úspor je ohrožen některými riziky, zejména politickými. Premiér Ferenc Gyurcsány je nyní pod tlakem na odstoupení za své přiznání, že jeho strana voličům před volbami systematicky lhala.


Letos by měl rozpočtový deficit Maďarska dosáhnout 10,1 procenta hrubého domácího produktu, což je více než trojnásobek nad tříprocentním limitem EU. Komise svolila, aby Budapešť odložila termín snížení deficitu k blízkosti tří procent o jeden rok na konec roku 2009. Zdůraznila však, že plánované škrty výdajů a reformy se musejí zavádět důsledně.


Podpora z Bruselu může pomoci premiéru Gyurcsánymu, který čelí demonstracím a výzvám k odstoupení. Socialistická vláda celá léta překračovala plány deficitů, za což ji Evropská komise kritizovala. Nyní je stav maďarských veřejných financí „důvodem k vážným obavám,“ uvedla komise. EU může za neplnění plánů Maďarsko potrestat zablokováním rozvojových fondů.


Co se týče možnosti přijetí eura, zde komise jasný termín nevidí. Vedle rozpočtového deficitu musí kandidát na euro plnit i podmínku celkové výše veřejného dluhu do 60 procent HDP, maďarský dluh však začne klesat až v roce 2009 z úrovně 72,3 procenta v roce 2008, předpokládá komise.


Maďarsko již opustilo původní cíl přijetí eura v roce 2010. Maďarští činitelé nyní říkají, že země by mohla vstoupit do eurozóny v roce 2013, podle ekonomů je však i to příliš optimistické.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek