EU se neshodla, jak omezit obchod s Běloruskem

26.09.2006
Experti zemí EU odmítli návrh Evropské komise, který počítal s uvalením ekonomických sankcí. Odpůrci argumentují tím, že by se zhoršila životní situace mnoha Bělorusů. Druhým faktorem byly ekonomické zájmy zemí, které s Běloruskem přímo obchodují.

Experti členských států EU dnes odmítli návrh Evropské komise, který by znamenal uvalení ekonomických sankcí na Bělorusko. Zatímco na politickém poli postupuje Evropská unie proti této zemi, v jejímž čele stojí v Evropě nepříliš populární prezident Alexandr Lukašenko, poměrně tvrdě, ve vzájemném obchodu její postoj již zdaleka tak rozhodný není.


EK navrhovala, aby bylo Bělorusko vyloučeno z takzvaného všeobecného systému preferencí (GSP). Na první pohled nesrozumitelný návrh v sobě skrývá poměrně důležitá rozhodnutí. Pokud by se země ocitla mimo systém, mohla by být na některé její exporty do EU uvalena vyšší cla. To se zatím stalo jen Barmě, kde vládne tvrdý vojenský režim.


Návrh na vyloučení Běloruska se nelíbí především Polsku, Litvě, Lotyšsku, Řecku a Kypru, jejichž zástupci to dnes dali najevo i při hlasování v takzvané pracovní skupině a postavili se proti komisi. Česká republika, Slovensko a Itálie se hlasování zdrželi.


Odpůrcům návrhu se nelíbí, že vyšší cla by měla být od poloviny roku 2007 uvalena na dřevo, textil a některé minerály. To by ale podle mnohých mohlo zhoršit životní situaci mnoha Bělorusům. Negativní dopad by kladné rozhodnutí prý mělo i na malé obchodníky v Polsku, Lotyšsku a v Litvě, kteří podnikají v blízkosti hranic s Běloruskem.


Boj o vyloučení Běloruska z GSP bude pokračovat. Dnešní „ne“ znamená, že návrhem se budou zabývat ministři zahraničí EU na svém příštím zasedání.

Autor: jos-iHNed, čtk

Sdílet tento příspěvek