Die Welt: ECB má pochyby o své roli v „trojce“ s EK a MMF

05.03.2013
čtk

V Evropské centrální bance mají růst pochyby o její účasti v „trojce“ s Evropskou komisí a Mezinárodním měnovým fondem. Napsaly to ve svém úterním vydání německých listů Die Welt a Süddeutsche Zeitung. Trojka dohlíží na to, jak země eurozóny, které dostaly mezinárodní finanční pomoc, plní stanovené podmínky.

Někteří zástupci ECB mají podle obou listů obavy, že účast na sanaci členských zemí měnové unie by mohla vést ke konfliktu zájmů a k ohrožení nezávislosti ECB. „Neklid dosáhl takové úrovně, že se mezi důležitými členy ECB objevují úvahy o úplném opuštění trojky,“ napsal Die Welt s odkazem na nespecifikované zdroje z finančních kruhů.

Vládní zdroj z Berlína listu řekl, že znepokojení vyvolává jak to, že účast ECB na pomoci zemím eura se už stala rutinou, tak to, že tím neúměrně roste její politický vliv. „Ten problém existuje. My ale hrajeme v trojce jen poradní, nikoli rozhodovací roli,“ řekl zdroj z ECB listu Süddeutsche Zeitung.

Z ECB zatím tyto informace nikdo nekomentoval. Evropský komisař pro měnu a ekonomiku Olli Rehn v reakci na otázku jednoho novináře v Bruselu řekl, že komise s ECB a MMF těsně spolupracuje. „Nemám ponětí, o čem mluvíte,“ řekl Rehn podle agentury Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek