Evropské volby začínají ve čtvrtek, voliči budou v celé EU vybírat 720 europoslanců

Volby do Evropského parlamentu začínají ve čtvrtek. Od 6. do 9. června bude mít přibližně 373 milionů Evropanů příležitost zvolit 720 europoslanců. Jako první bude hlasovat Nizozemsko, výsledky budou ale zveřejněny až po uzavření poslední volební místnosti v EU. To bude v neděli ve 23:00 v Itálii. První vnitrostátní odhady se ale očekávají už v neděli kolem 18:15 a první prognóza složení nového europarlamentu kolem 20:15.

V europarlamentu bude o 15 europoslanců více než dosud. Počet se navýšil s ohledem na demografické změny v EU od voleb v roce 2019. O dva europoslance více získají Francie, Španělsko a Nizozemsko, jednoho europoslance navíc pak budou mít Polsko, Belgie, Rakousko, Dánsko, Finsko, Slovensko, Irsko, Lotyšsko a Slovinsko.

Česko a Itálie jsou jediné dvě země, kde se může hlasovat dva dny – v ČR v pátek a v sobotu, v Itálii v sobotu a v neděli. Dalších 20 zemí EU pořádá volby v neděli 9. června.

Česko, Slovensko, Malta a Irsko jsou jedinými zeměmi EU, které neumožňují volit ze zahraničí. Hlasovat lze pouze ve volebních místnostech v dané zemi. Češi žijící v zahraničí se nicméně mohli registrovat i jako voliči v zemi svého bydliště a hlasovat tam. Znamená to, že si budou vybírat z kandidátů dané země, například v Belgii tedy budou hlasovat pro belgické kandidáty.

Průzkum Eurobarometru zveřejněný v polovině dubna ukázal, že se o letošní evropské volby zajímá více Evropanů, než tomu bylo před hlasováním v roce 2019. Na dotaz, jak je pravděpodobné, že by šli volit, kdyby se hlasování konalo příští týden, odpovědělo 58 procent respondentů v Česku, že „pravděpodobně“. Za „nepravděpodobnou“ tuto možnost označilo 24 procent dotázaných, zbytek si nevybral ani jednu z variant. V celé EU by přitom „pravděpodobně“ šlo volit 71 procent dotazovaných.

Průzkum Eurobarometru také ukázal, že se liší i témata, která voliče před hlasováním zajímají. Podle Evropanů by měl Evropský parlament v předvolební kampani řešit přednostně boj proti chudobě a sociálnímu vyloučení (33 procent) či veřejné zdraví (32 procent). V Česku dotazovaní nejvíce zmiňovali obranu a bezpečnost EU (46 procent) či nezávislost EU v oblasti průmyslu a energetiky (40 procent).

Ve volbách do Evropského parlamentu si voliči vybírají stranu, hnutí nebo koalici, které dají svůj hlas. V Česku mohou preferenčními hlasy upřednostnit maximálně dva kandidáty.

Chystáte se k volbám? Připravili jsme přehledný volební návod.

Zdroj: ČTK
Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek