Transplantace orgánů nebo srdeční onemocnění, taková byla agenda zasedání ministrů zdravotnictví

Ve čtvrtek 25. července se konalo neformální zasedání ministrů zdravotnictví. Jednání, které hostila Budapešť, bylo zaměřeno na společná opatření proti kardiovaskulárním onemocněním, na posílení dárcovství a transplantací orgánů a na zavedení Evropského prostoru pro zdravotní data. Českou delegaci vedl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Kardiovaskulární onemocnění jsou poruchy související se srdcem a oběhovým systémem, které zahrnují například mozkovou příhodu nebo selhání srdce. Tato onemocnění jsou v současnosti v EU nejčastější příčinou úmrtí. Maďarské předsednictví apelovalo na jednotný přístup členských států a jejich vzájemnou spolupráci v prevenci i v léčení těchto onemocnění. V ČR aktuálně vzniká strategie Národní kardiovaskulární plán, která stanovuje nové cíle v oblasti prevence, diagnostiky a léčby. Cílem plánu je také zvyšování zdravotní gramotnosti v oblasti kardiologických onemocnění. Přes 50 % onemocnění je totiž možné předejít, např. snížením krevního tlaku nebo nekouřením.

Cílem nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data je vytvořit bezpečné prostředí pro přístup, sdílení a používání elektronických zdravotních dat po celé EU. Sdílená data pomohou podpořit i výzkum a inovace ve zdravotnictví. Pro ČR je důležitý zásadní důraz na práva pacientů, kteří budou mít na základě nařízení zajištěna práva týkající se svých osobních zdravotních údajů a přístupu k nim. Dojde například k rychlejšímu sdílení dat mezi poskytovateli zdravotních služeb. To umožní zajištění efektivnější návaznosti zdravotní péče. Od roku 2030 by měl systém fungovat po celé EU.

V současné době Evropa čelí vážné a rostoucí výzvě spjaté s nedostatky orgánů pro dárcovství a transplantaci, což ovlivňuje tisíce pacientů. Podle informací maďarského předsednictví většina členských států zařazuje více pacientů na čekací listinu, než kolik je možné operovat. Jedním z řešení by mohlo být prosazení strategického přístupu na úrovni EU. Ten by měl zvýšit dostupnost orgánů a zlepšit situaci v jednotlivých členských zemích. ČR považuje za klíčové zaměřit se na posílení spolupráce na úrovni EU. Posíleno by mělo být sdílení dat o uskutečněných transplantacích, seznamech čekatelů atd. Zefektivnit by se měly i podmínky převozu orgánů.

Zdroj: Rada EU, Ministerstvo zdravotnictví ČR

Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek