EU odmítá mimosoudní vraždy, uvedla k zabití vůdce Hamásu Haníji unijní diplomacie

Evropská unie z principu odmítá mimosoudní vraždy. K zabití lídra palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji to podle agentury AFP řekl mluvčí unijní diplomacie Peter Stano. Zároveň vyzval aktéry konfliktu v blízkovýchodním regionu k co největší zdrženlivosti.

„EU z principu zastává postoj, že odmítá mimosoudní vraždy a podporuje právní stát, a to i v rámci mezinárodní trestní justice,“ uvedl mluvčí šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella. „Žádná země ani žádný národ z nového nárůstu napětí na Blízkém východě nic nezíská,“ dodal Stano.

Hamás v noci na středu oznámil, že šéf jeho politického vedení Haníja zahynul při úderu v Teheránu, kde se účastnil inaugurace nového íránského prezidenta Masúda Pezeškjána. Hamás přičetl zabití Haníji Izraeli, který se k tomu ale oficiálně nepřihlásil. Íránské Revoluční gardy informovaly, že spolu s Haníjou zemřel i jeden z jeho osobních strážců.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Sebastien Fischer podle agentury AFP řekl, že „logika odvetných opatření“ není dobrou cestou pro vývoj v regionu. „Je naprosto zásadní vyhnout se dalšímu nárůstu napětí a jeho rozšíření v regionu,“ řekl mluvčí.

Zabití šéfa politického vedení Hamásu odsoudily Čína, Rusko či Turecko. Írán uvedl, že Izrael bude svého činu litovat. Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že Washington o útoku na Haníju nevěděl. Úder podle Egypta a Kataru snížil šance na dosažení dohody o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích.

Izrael zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy po teroristických útocích Hamásu z loňského října, při nichž zahynulo na 1200 lidí. Dalších zhruba 250 bylo odvlečeno na území Pásma Gazy. Při prvním a dosud jediném klidu zbraní na konci listopadu byla propuštěna necelá polovina rukojmích výměnou za palestinské vězně. V zajetí zůstává zhruba 120 rukojmích, ne všichni jsou ale naživu. Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od té doby přišlo o život téměř 40.000 Palestinců, uvádějí tamní úřady spravované Hamásem.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek