Sněmovní výbor bude jednat o nominaci Síkely na eurokomisaře 21. srpna

Sněmovní výbor pro evropské záležitosti projedná návrh vlády na jmenování kandidáta na eurokomisaře 21. srpna. Návrh má uvést premiér Petr Fiala. Stojí to v pozvánce na jednání výboru. Kabinet již v červenci rozhodl, že do Komise navrhne pouze jednoho kandidáta, a to ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. Podle sněmovního jednacího řádu předkládá vláda návrh na eurokomisaře k projednání.

Jednací řád Sněmovny stanoví, že personální nominace do orgánů Evropské unie výbor pro evropské záležitosti projedná dříve, než o nich vláda přijme konečné rozhodnutí. Když v roce 2019 navrhla vláda do funkce eurokomisařky opět Věru Jourovou, výbor tehdy návrh projednal a vzal na vědomí. Neprošlo doporučující stanovisko pro vládu.

Síkela podle dřívějšího Fialova vyjádření dlouhodobě prokazuje své kompetence a při českém předsednictví ukázal, že dokáže řešit problémy na evropské úrovni. Je to podle něj relevantní kandidát s prokázanou praxí ze soukromé sféry i politiky. Hnutí STAN navrhovalo vládě vedle Síkely také nově zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou, Piráti navrhli bývalého europoslance Marcela Kolaju.

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen poté 25. července požádala o předložení jmen dvou kandidátů na eurokomisaře za každou zemi do 30. srpna. Úřad vlády tehdy uvedl, že dosud se vyjádřilo 11 ze 27 zemí a ve všech případech dostal nominaci jen jeden kandidát.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek