Daniela Pomyjová: „Mladá generace si dobře uvědomuje, že nám EU více dává, než bere.“

V podcastu Tvoříme Evropu jsme přivítali předsedkyni Evropského parlamentu mládeže (EPM) Danielu Pomyjovou. Probrali jsme, jaké aktivity a jaké cíle má spolek EPM. Pozastavili jsme se i nad otázkou, jak mladí lidé nahlíží na Evropskou unii, nebo zda jsou schopni v debatách respektovat opozitní názory.


Co je hlavním cílem Evropského parlamentu mládeže?

Hlavní cíl je aktivní občanství, zajímat se o aktuální evropská témata. Naše hlavní aktivity jsou konference, dvě regionální a jedna národní. Delegáti, středoškolští studenti, jsou rozděleni do výborů. Každý výbor řeší jiné téma, např. lidská práva, ekologii, vědu… To si vyberou delegáti dle své preference. Během konference se snaží téma vyřešit a sestavit rezoluci, ve které mají body, co je v daném tématu největší problém, a jak by se dal vyřešit.

Často se v dnešní době mluví o tom, že ve společnosti lidé nerespektují opozitní názory. Máte pocit, že i mladí lidé mají problém respektovat jiný názor?

Řekla bych, že mladí lidé se o ten dialog velmi pokouší a snaží se ho vést. Samozřejmě, když si někdo tvrdě stojí za svým názorem, je to těžké. Podle mě jsou mladí lidé (středoškoláci) otevřeni dialogu. Je nutné, aby se obě diskutující strany otevřely a respektovaly navzájem.

Jak středoškoláci nahlíží na evropská témata? Která jsou pro ně podle Vás důležitá?

Když jste mi poslal tuhle otázku, tak jsem nad tím hodně přemýšlela. Ptala jsem se i mých kamarádů, která témata jsou pro ně důležitá. A každý mi řekl něco jiného. Pro naši generaci je důležité každé téma, protože na sebe všechna navazují. Je to i o osobní preferenci, pro mě osobně je to například téma lidských práv, LGBT, ženská práva.

Sdílet tento příspěvek