O kampani Time To Move s Eurocentrem Pardubice aneb Cestování v EU

V úterý dne 15. 10. se v rámci společenskovědních seminářů ve 3. i 4. ročníku uskutečnil workshop s paní Boukalovou z Eurocentra v Pardubicích, který představil aktuální činnost Evropské unie, ale především se zabýval možnostmi cestování i studia v rámci nejrůznějších projektů, mnohdy zcela zdarma, po zemích EU, a to nejen pro studenty středních a vysokých škol, ale i pro nejširší veřejnost.

Markéta Tomášková ze 4. A říká:

„Paní Boukalová nás seznámila s činností Eurocentra v Pardubicích, s fungováním organizace a pověděla nám také o příležitostech, které nabízí studijní pobyt v zahraničí. V první části hovořila o programu Erasmus+, díky němuž můžeme v rámci vysokých a vybraných středních škol vycestovat do zahraničí. V jiné zemi můžeme strávit celý semestr či pobyt využít jako stáž. Pobyt nemusí být vždy jen o studiu. Můžete se stát dobrovolníky nebo pobyt využít jako letní brigádu. Díky programu získáte nové zkušenosti, seznámíte se s cizími kulturami i zajímavými lidmi. Zároveň o všech cestách získáte záznam, což je výhodné pro životopis. Ve druhé části programu jsme byli rozděleni do tří skupin a naším úkolem bylo vytvoření informačního plakátu na předem daná témata ohledně možností pobytů v zahraničí. Plakáty jsme vzápětí prezentovali před třídou. Za obohacení a nové informace moc děkujeme a těšíme na případné další setkání.

A Sára Pištorová ze 3. A se přidává:

„V úterý jsme se měli možnost v rámci společenskovědního semináře pro 3. ročníky zúčastnit přednášky a workshopu na téma Cestování po Evropě, která nás mile překvapila. Nejenom že nám program, který si pro nás připravila paní Boukalová z Eurocentra v Pardubicích, rozšířil obzory ohledně možností jak cestovat, ale obohatil nás i o zkušenosti a nabídky, které nám může cestování přinést. Spoustu z nás se podělilo o své zkušenosti s Erasmem+, které byly jen a jen pozitivní. Přednášející se nám snažila ukázat, jaké jsou možnosti, a podnítila v nás chuť objevovat Evropu. Zajímavou části bylo povídání o různých způsobech cestování. Dozvěděli jsme se, že kromě leteckých zájezdů můžeme cestovat i vlakem, což je nejen ekologičtější, ale vlak nám také nabízí pohled na krajinu Evropy. Velmi nás oslovily projekty  v zahraničí, jako je dobrovolnictví, Erasmus+ či třeba možnost vydat se na praxi. Každý projekt nám přináší nepřeberné množství možností a myslím si, že nás paní Boukalová velmi inspirovala k dalšímu cestování. Více informací získáte na stránkách Eurocentra: www.tvorimevropu.cz. Už teď plánujeme, kam se vydáme, a díky získaným informacím se podíváme na místa, která jsme doposud přehlíželi.“

Mgr. Eva Pýchová, Gymnázium Dr. Emila Holuba Holice

Sdílet tento příspěvek