Barvení vajíček a uhlíková stopa: Jak na udržitelnost i o Velikonocích

Přírodní barvení vajíček, lokální potraviny na slavnostní tabuli a vědomý přístup k tradicím – i tak mohou vypadat moderní a udržitelné Velikonoce. S rostoucím zájmem o ekologii a dopad našich každodenních rozhodnutí na planetu mohou být i tradiční svátky příležitostí ke změně. Zkuste letos oslavit Velikonoce o něco zeleněji, bez zbytečného odpadu a s větším ohledem na přírodu.

Barvení vajíček bez chemie: vyzkoušejte cibuli či zelí

Chystáte se na barvení vajíček? Udělejte si z něj letos opravdu tradiční aktivitu a zkuste to bez syntetických barev. Slupky z cibule, kurkuma, červené zelí nebo káva zvládnou divy a veškerý odpad můžete navíc zkompostovat. Pokud k tomu zvolíte i vejce z volného chovu, podpoříte nejen menší farmy s udržitelnějšími postupy, ale i kvalitu života hospodářských zvířat.

CO VYUŽÍT PŘI PŘÍRODNÍM BARVENÍ VAJÍČEK?

✔️ Cibulové slupky – klasika, která nezklame. Vykouzlí hnědé až červené odstíny podle požitého druhu cibule

✔️ Červené zelí – zajistí krásné fialové a modré tóny (kapkou octa docílíte změny odstínu)

✔️ Kurkuma – jasně žlutá až zlatavá barva

✔️ Káva nebo černý čaj – přírodní hnědé odstíny

✔️ Řepa – od jemně růžové až po červenou (funguje nejlépe na bílých vajíčkách)

Tip: Vajíčka nejprve jemně očistěte octovou vodou. Vybranou surovinu provařte cca 30 minut v 1l vody, přidejte lžíci octa a do vzniklého nálevu ponořte vajíčka. Čím déle je tam necháte, tím výraznější bude barva!

Co na stůl? Nejlépe to, co vyrostlo za humny

Velikonoční nákupní horečka nejednou končí plnými košíky potravin z dovozu. Přitom právě období jara nabízí skvělou příležitost podpořit lokální chovy a pěstitele, ať už jde o nákup zeleniny, pečiva nebo sýrů. Díky EU si navíc můžeme jednoduše vybírat i z produktů s chráněným označením původu, které garantují kvalitu i podporu tradiční výroby v daném regionu.

O to, aby naše jídlo bylo zdravější a lokálnější, usiluje například i evropská strategie „od zemědělce ke spotřebiteli“ (Farm to Fork), která se zasazuje o podporu produkce zdravých potravin, která bude také šetrnější k planetě. Nezní taková velikonoční hostina z lokálního farmářského trhu skvěle?

Dekorace s duší – a bez plastu

Místo plastových vajíček, jednorázových obalů a koupených dekorací letos sáhněte po přírodních materiálech, vlastnoručně vyrobených ozdobách nebo věcech, které vám již delší dobu bez využití leží doma. Tvoření z textilních materiálů nebo přírodnin může být navíc skvělou velikonoční aktivitou k zabavení dětí. Navíc tím přímo podpoříte oběhovost, předejdete vzniku zbytečného odpadu a dáte druhý život věcem, které již zdánlivě neměly jiné využití.

Využijte zbytky provázků, stužky či malé ústřižky látek a posuňte přírodní barvení vajíček na další úroveň. Zkuste vajíčka před ponořením do barvicího nálevu omotat zbytkem krajky či síťoviny a můžete se těšit na efektní vzory.

Malý tip navíc: pokud chcete, aby vaše letošní velikonoční oslava s rodinou nebo přáteli byla co nejvíc zero-waste, využijte možností udržitelnější dopravy a pokud to jde, vyrazte na oslavu pěšky, na kole nebo MHD. Domluvte se s účastníky, že každý přinese něco a sdílejte pomůcky na výrobu dekorací i jídlo. Sharing is caring!

Foto: Adobe Stock

Sdílet tento příspěvek