Na výlet s fondy EU: Ústecký kraj

S koncem prázdnin přichází i konec našeho seriálu Na výlet s fondy EU. Ve finálním díle se podíváme do Ústeckého kraje. Fondy EU nejen podporují turistiku, ale také pomáhají zachovávat a zlepšovat naše kulturní a přírodní dědictví. Prozkoumejte unikátní lokality a zažijte dovolenou plnou poznání a zážitků.


Pokud se budete nacházet v Ústeckém kraji, určitě zavítejte do Cisterciáckého kláštera Osek, který je ideální pro milovníky historie i klidu. Tento klášter, založený ve 12. století, patří mezi nejvýznamnější památky regionu. Hlavní dominantou je gotická bazilika Nanebevzetí Panny Marie s impozantní architekturou a bohatě zdobeným interiérem. Klášter je obklopen klidnými zahradami, které jsou ideální pro relaxaci po prohlídce.

V letních měsících je klášter otevřen denně od 9:00 do 17:00 a vstupné pro dospělé činí 120 Kč, pro děti, studenty a seniory 80 Kč. Rodiny mohou využít zvýhodněné vstupné 300 Kč. Na své si přijdou i děti, pro které jsou připraveny interaktivní programy.

Klášter v minulých letech prošel rozsáhlou revitalizací díky finanční pomoci z Integrovaného regionálního operačního programu, který podpořila Evropská unie. Projekt s názvem Revitalizace kláštera Osek – Evropské centrum kultury a vzdělávání umožnil opravu a modernizaci areálu, díky čemuž se klášter stal ještě atraktivnějším místem nejen pro turisty, ale i pro kulturní a vzdělávací aktivity.


Pokud hledáte výlet, který vás přiměje k hlubšímu zamyšlení a nabízí poučení z naší minulosti, doporučujeme navštívit Památník Terezín. Toto místo má klíčový význam v českých i evropských dějinách, Terezín, původně vojenská pevnost, se stal symbolem tragických osudů tisíců lidí.

V rámci obnovy Terezína byla nedávno dokončena revitalizace Wieserova domu, významného objektu, který je součástí historického centra města. Tento dům byl zrekonstruován za finanční podpory z Integrovaného regionálního operačního programu  a dnes slouží jako prostor pro vzdělávací a kulturní aktivity. V severním a jižním křídle budovy je vytvořena stálá expozice zaměřená na historii a současné projevy genocidního jednání ve světě. Wieserův dům se tak stal důležitým místem nejen pro připomínku tragických událostí spojených s holocaustem, ale také pro vzdělávání a výzkum zaměřený na prevenci genocidy.

Více informací o otevírací době a vstupném naleznete na oficiálních stránkách Památníku Terezín.


Pokud hledáte výlet, který bude o něco veselejší, zamiřte do Muzea pivovarnictví v Žatci. Žatec, město s bohatou tradicí pěstování chmele, vás vtáhne do světa piva, které je tady skoro jako národní poklad. V muzeu se ponoříte do historie výroby piva od prvního zasazení chmele až po tu nejlepší pěnu.

Uvidíte unikátní pivovarské nástroje, staré lahve a další zajímavé artefakty, které vám ukážou, jak pivo provázelo každodenní život města. Navíc se dozvíte spoustu kuriozit o pivovarnictví v regionu. V letních měsících se můžete těšit na pravidelné prohlídky, které vás provedou nejen muzeem, ale i atmosférou tohoto pivního ráje.

Vstupné do muzea činí 60 Kč pro dospělé, 40 Kč pro děti a seniory, a rodinné vstupné je 150 Kč (2 dospělí + 2 děti).

Zdroj: DotaceEU

Sdílet tento příspěvek