České zastoupení tří evropských institucí nově sídlí v Praze v Paláci Dunaj

České zastoupení tří evropských institucí nově sídlí v Praze pod jednou střechou, v Paláci Dunaj na Národní třídě. K Zastoupení Evropské komise v ČR a Kanceláři Evropského parlamentu v ČR, které dosud sídlily v Jungmannově ulici, se přidala i Kancelář skupiny Evropské investiční banky (EIB) v ČR.

„Doba přestěhování pro mě znamená velký symbol, protože se udála v roce, kdy doznívaly a stále ještě běží oslavy 20 let České republiky v EU,“ řekla na dnešní neformální kolaudaci sídla Monika Ladmanová, vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR. Za Kancelář Evropského parlamentu se zúčastnil Jindřich Pietras, za Kancelář skupiny EIB její nová vedoucí Gabriela Mates.

Palác Dunaj stojí na rohu Národní třídy a Voršilské ulice od roku 1930, kdy nahradil klasicistní budovu Walisova paláce, která zde stála téměř 100 let. Budovu ve stylu konstruktivismu navrhl pro rakouskou pojišťovnu Donau německý architekt Adolf Foehr, žák českého architekta Jana Kotěry.

Za rekonstrukcí paláce stojí společnost Zeitgeist Asset Management, která budovu koupila v roce 2017 od stavební společnosti Eurovia CS. O tři roky později začala s rekonstrukcí. Modernizaci vedly architektonická kancelář Chapman Taylor a společnost Geosan Group. V domě jsou nyní kancelářské prostory o celkové ploše více než 6700 metrů čtverečních.

Součástí sídla institucí je i multimediální a interaktivní centrum Zažijte Evropu, kde mohou návštěvníci nahlédnout do dění v Evropské unii, navštívit imerzivní kino nebo si zahrát simulační hry, ve kterých si vyzkouší roli europoslance. Jak to v Zažijte Evropu vypadá, jsme pro vás popsali tady.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek