Vladimír Špidla: Migrace pracovníků je výhodná pro všechny

26.09.2006
Rozšíření unie o Rumunsko a Bulharsko nebude žádný velký zlom, říká český eurokomisař Vladimír Špidla, který má v Evropské komisi na starosti zaměstnanost a sociální věci.

HN: Většina členských zemí uvažuje o tom, že nepustí občany Rumunska a Bulharska na své pracovní trhy. Jsou jejich obavy oprávněné?
V prvé řadě nemůžu jednoznačně souhlasit s tím, že většina členských zemí uvažuje o přechodných obdobích na volný pohyb osob. Jistě, tyto diskuse se vedou, a je to rozhodnutí každého členského státu. V každém případě ze všech našich studií vyplývá, že přechodná období mají jen velmi omezený účinek a že pohyb pracovní síly je ve většině případů přeceňován. Za druhé, tam, kde se pohyb pracovní síly mohl řádně studovat, ukázalo se, že přináší oboustranné výhody.


HN: O omezení volného pohybu pro Rumuny a Bulhary se nicméně mluví i v Británii a v Irsku, které se před dvěma lety pracovníkům z nových členských zemí otevřely. Jde tedy o plané výhružky?
Žádné oficiální stanovisko nemám a ta diskuse se vedla spíš na úrovni novin než na základě pozic příslušných orgánů. Nemám žádnou oficiální informaci v tomto či opačném smyslu a znovu musím říct, že je to vždy záležitost jednotlivého členského státu.


HN: O uzavření trhů uvažují i nové členské země, které jinak usilují o úplné otevření západoevropských hranic pro své pracovníky. Jak by to působilo na evropské úrovni?
Byl by to z hlediska jejich dlouhodobého postoje rozporný signál. Obecně se dá konstatovat, že například Rumuni jsou významně zastoupeni ve Španělsku a v Itálii, jinde ne.
Myslet si, že okamžik rozšíření bude znamenat nějaký zásadní zlom, je omyl. Tento zlom nebyl ani dříve a nepředpokládám, že by nastal v současné době.


HN: Dá se čekat, že by takové rozhodnutí nových členských zemí, například České republiky, mělo na evropské úrovni nějaké negativní důsledky?
Každý má podle evropských smluv právo na své rozhodnutí a každé rozhodnutí má jen běžné vedlejší důsledky.
V každém případě by to byl značný rozpor v obecně zastávaném postoji, který dlouhodobě a oprávněně říká, že je výhodné omezit přechodná období, a to čím dříve tím lépe. Kdyby se tato pozice radikálně měnila, bylo by to jistě rozporné.

Autor: Radek Honzák

Sdílet tento příspěvek