Členství v EU pro nás znamenalo bezpečí i prosperitu, uvedla Metsola v Evropském parlamentu

Pro občany Malty členství v EU vždy znamenalo bezpečí, příležitosti i prosperitu, řekla dnes šéfka Evropského parlamentu Roberta Metsola, která sama z ostrova ve Středozemním moři pochází. Zmínila to při slavnostním zasedání Evropského parlamentu, které připomnělo dvacáté výročí největšího rozšíření Evropské unie. Metsola prý nikdy nezapomene, jak o půlnoci z 30. dubna na 1. května 2004 v přístavu ve Valettě společně s mnoha dalšími odpočítávala vteřiny do vstupu. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyen tuto noc označila za začátek nové éry.

„Milionům Evropanů dalo přistoupení do EU nový pocit sounáležitosti. Myslím, že si všichni pamatujeme doby, kdy byl náš kontinent rozdělený. Tehdy se ale sjednotil,“ uvedla Metsola s tím, že nyní je členství v EU na dosah ruky i pro další země. Zmínila konkrétně Ukrajinu, Moldavsko, Gruzii a státy západního Balkánu. „V posledních dvou desetiletích byla Evropa vystavena bezprecedentním výzvám, ale podařilo se nám jim odhodlaně čelit. Ne vždy sdílíme stejné názory, ale uvědomujeme si, že členství v EU je prospěšné pro všechny,“ dodala.

„Evropa vás v mnoha ohledech posílila, ale i vy jste ji posílili. Posílili jste naši reakci na geopolitické výzvy, kterým čelíme. Hlas Evropy na globální scéně je díky vám mnohem silnější,“ vzkázala von der Leyen deseti státům, které se v květnu 2004 připojily k EU. Jako jeden z příkladů uvedla roli zemí východní a střední Evropy, které ovlivnily unijní reakci na ruskou agresi na Ukrajinu. V roce 2004 do EU vstoupilo Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Estonsko, Slovinsko, Malta a Kypr.

Von der Leyen poznamenala, že mezi její povinnosti ale patří i předání „velmi neúprosného poselství o budoucnosti“. „To, co se stane na Ukrajině, navždy ovlivní budoucnost naší unie. Rusko představuje existenční hrozbu. Ukrajina nese toto těžké břemeno na svých bedrech za nás všechny a platí za to nejvyšší cenu,” dodala von der Leyen s tím, že sedmadvacítka musí Kyjevu dál pomáhat.

Dnešního slavnostního zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku se účastnilo množství pamětníků právě z doby před 20 lety. Českou republiku zastupoval někdejší hlavní český vyjednavač vstupu do EU a první český komisař Pavel Telička. Za Slovensko je přítomný bývalý premiér Mikuláš Dzurinda, za Polsko rovněž bývalý předseda vlády Leszek Miller. Tehdejší unijní instituce reprezentují bývalý předseda Evropské komise Romano Prodi či bývalý eurokomisař pro rozšíření Günter Verheugen. Na zasedání reagovali na dotazy lidí narozených kolem 1. května 2004 ze svých států.

Zdroj: ČTK

Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek