Stovky lidí v Bruselu včera roztáhly obří vlajku EU, dorazila i šéfka Komise

Stovky lidí si včera v bruselském parku Cinquantenaire připomněly 20. výročí rozšíření Evropské unie roztažením obří vlajky EU. Nečekaně je přišla pozdravit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přítomní rovněž drželi v rukou vlajky deseti zemí, které v roce 2004 do unie vstoupily, včetně České republiky.

Park, který se nachází nedaleko unijních institucí, byl už od rána plný běžců či rodin s dětmi a psy, kteří využili krásného počasí, které v Bruselu panuje. Lidí s vlajkami, mezi kterými bylo i množství Čechů, začalo přibývat po desáté hodině.

„Šťastné výročí, díky, že jste se k nám připojili,“ zdravilo se několik Belgičanů se skupinou Poláků. Následně všichni společně roztáhli vlajku Evropské unie i vlajky „svých“ zemí. Do EU v roce 2004 vstoupily Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Litva, Lotyšsko, Estonsko, Slovinsko, Malta a Kypr.

Češka Jana Lapinová dorazila do parku společně se svou dcerou. V Bruselu žije od roku 2006. „Když jsme vstoupili do Evropské unie, byla jsem čerstvě na mateřské s nejstarší dcerou. Rozšíření pro mě znamenalo i rozšíření pracovních možností,“ zavzpomínala v rozhovoru s ČTK. Jak dodala, studovala francouzské gymnázium a vždycky chtěla pracovat v zahraničí. „Když vyhlásili konkurzy pro nové členské státy, říkala jsem si, že to zkusím, ať vím, jak na to jsem v konkurenci s ostatními,“ popsala. Uspěla a nyní pracuje v Evropské komisi na Generálním ředitelství pro energetiku (DG ENER).

Šéfka unijní exekutivy dorazila na happening pěšky z nedalekého sídla Evropské komise, kde žije. Zdravila se s přítomnými, s mnohými si povídala či se fotografovala, vyptávala se dětí, ze které země jsou, a poté společně s přítomnými znovu roztáhla obří vlajku Evropské unie.

Předsedkyně Evropské komise navštívila v úterý i Českou republiku, kde ocenila českou pomoc Ukrajině. V projevu před slavnostním koncertem k 20. výročí českého vstupu do Evropské unie v pražském Rudolfinu také uvedla, že Česko se podílí na vytváření unijní budoucnosti.

U příležitostí výročí rozšíření v Bruselu v úterý večer slavnostně nasvítili budovu Evropské komise známou jako Berlaymont. Objevila se na ní vlajka Evropské unie a obří nápis „20 years together“, tedy 20 let spolu.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek