Výtvarná soutěž „Co se může stát za 20 let?“ zná své vítěze

Co se může stát za 20 let? Mladí umělci z Královéhradeckého kraje o tom mají jasnou představu! Výtvarníci různých věkových skupin nám v průběhu března a dubna zasílali své vize toho, jak vidí Evropu za 20 let. Porota byla složená ze zástupců knihovníků, výtvarníků a organizátorů. Vybrat však ty nejlepší z více než 230 výtvarných děl, které do soutěže dorazily, nebylo vůbec lehké.

Kromě třech vítězných výtvorů v každé kategorii, jsme se proto rozhodli ocenit i nápad a kreativitu autorů, samostatnou kategorií se staly kolektivní práce. Velká část mladé generace viděla budoucnost velice temně – boj zvířat o vodu, ovládnutí lidstva umělou inteligencí, nebo hledání místa k životu na jiných planetách, našly se však i pozitivní představy budoucnosti, ve formě nalezení léků pro všechny nemoci světa, nebo přístroje pro vyřešení konfliktů mezi lidmi.

Výherci výtvarné soutěže obdrželi ceny během slavnostního vyhlášení v pátek 17. května, z rukou primátorky města Hradce Králové, paní Pavlíny Springerové, a to v podobě společenských her a stavebnic lego. Paní primátorka poděkovala všem nadaným mladým umělcům za účast v soutěži a popřála jim spoustu inspirace a nápadů na další tvorbu.

Z nejlepších výtvarných prací bude uspořádána putovní výstava, kterou mohou zájemci shlédnout od 22. května na pobočce Knihovny města Hradce Králové – Kukleny, dále se pak přesune na dobu letních prázdnin na pobočku Slezské předměstí, v ústřední budově Knihovny ve Wonkově ulici ji budou moci zájemci shlédnout v září a na podzim na pobočkách na Moravském Předměstí Hradce Králové.

Výtvarná soutěž se konala u příležitostí výročí 20 let členství ČR v EU, pod záštitou Ministra pro evropské záležitosti p. Martina Dvořáka. Organizátory soutěže byly Eurocentrum Hradec Králové, informační středisko Europe Direct Hradec Králové, Knihovna města Hradce Králové, za podpory Statutárního města Hradce Králové.

Výherci kategorie mladší žáci:

1. místo               Nikola H.

2. místo               Adam S.

3. místo               Tina K.

Výherci kategorie starší žáci:

1. místo               Natálie K.

2. místo               Adéla M.

3. místo               Liliana J./ Marína V.

Výherci kategorie střední školy:

1. místo               Nguyen T. N. M.

2. místo               Silvie H.

3. místo               Natalie S.

Sdílet tento příspěvek