Macron po prohraných eurovolbách rozpouští parlament, Francii čekají nové volby

Francouzský prezident Emmanuel Macron v reakci na jasnou porážku své strany v eurovolbách oznámil, že rozpouští Národní shromáždění a vypíše nové volby na přelom června a července. Vzestup krajní pravice, která volby podle prvních odhadů s velkým náskokem vyhrála, označil Macron za nebezpečí pro Francii.

„Rozhodl jsem se, že vám dám znovu šanci rozhodnout o budoucnosti našeho parlamentu ve volbách,“ uvedl Macron v krátkém televizním vystoupení. První kolo voleb vypíše na 30. června, druhé na 7. července.

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo ve Francii podle prvních odhadů nacionalistické Národní sdružení (RN) Marine Le Pen, které získalo přibližně 32 procent hlasů. Centristická koalice vedená Macronovým hnutím Obnova má okolo 15 procent.

Le Pen označila výsledek evropských voleb za historický a ocenila, že Macron se rozhodl dát Francouzům možnost hlasovat o novém složení parlamentu. „Jsme připraveni převzít moc, pokud nám Francouzi dají důvěru,“ uvedla politička, která s Macronem prohrála souboj v posledních dvou prezidentských volbách.

Francouzi současný parlament zvolili před dvěma lety a Macronova koalice ve volbách přišla o parlamentní většinu, což prezidenta nutí k hledání kompromisů s dalšími stranami. Řádné volby se měly konat až v roce 2027, stejně jako ty prezidentské.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek