Kam za kulturou? Druhý červnový týden přinese opět zajímavé události do Vašich kalendářů

V týdnu od 10. června budete mít možnost podniknout zajímavé spektrum aktivit po celém Česku. Pokud tedy stále nemáte program, můžete využít naše tipy pro inspiraci!

Fotografická výstava, která mapuje hlavní milníky dvou dekád České republiky v EU, probíhá už od 21. května na jezuitské koleji v Kutné Hoře. Do 20. června ji máte možnost navštívit i VY!

KDY: 21. 5. – 20. 6. 2024

KDE: Jezuitská kolej, Kutná Hora (Kremnická 7, 284 01 Kutná Hora)


EUROPEUM pořádá již druhou regionální debatu v rámci 25. výročí vstupu České republiky do NATO!

„Členství přineslo Česku výhody, je ale zároveň spojené s řadou závazků. Jaký význam má pro nás tato aliance? A co si o NATO myslíte vy? Přijďte si s námi o těchto a dalších otázkách popovídat i do Ústí!“

Hostem bude Petr Luňák – zástupce vedoucího sekce, Odbor veřejné diplomacie NATO.

Akce bude moderována Alexandrou Visnerovou, seniorní projektovou manažerkou v Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM.

V případě zájmu je potřeba vyplnit tento formulář:

KDY: Středa 12. 6. 2024 od 17:00 hodin
KDE: Hudební salónek Knihovny Ústeckého kraje (Winstona Churchilla 1974/3, Ústí nad Labem)


Během sobotního dopoledne budete mít možnost cestovat do minulosti. Den otevřených dveří v archeologickém centru Středočeského muzea Roztoky nabídne několik bodů programu, díky kterým se přenesete do minulosti.

Interaktivní aktivity, soutěže, fotokoutky či divadelní představení a další budou skvělou možností, jak strávit víkendový den s rodinou.

Akce je zdarma. Spolupořádá ji  Eurocentrum Praha, Muzeum Roztoky, Archevita a komunita Kde fondy EU pomáhají.

Více najdete na tomto odkaze.

KDY: Sobota 15. 6. 2024, 10:00 – 18:00 hodin

KDE: Muzeum Roztoky Nádražní 1, 252 63 Roztoky


Evropský týden udržitelné energie (EUSEW) je největší každoroční akce věnovaná obnovitelným zdrojům energie a efektivnímu využívání energie v EU. Zahrnuje řadu činností zaměřených na budování bezpečné energetické budoucnosti pro Evropu.

Letošní 18. ročník politické konference se bude konat v hybridním formátu v Bruselu a online.

Pokud přispíváte k vývoji nebo implementaci klimaticky neutrálních řešení nebo technologií pro komunitu, podnik, průmysl… pak je Evropský týden udržitelné energie právě pro vás. Každoroční akce je příležitostí setkat se se zúčastněnými stranami, které podporují energetickou účinnost a obnovitelné zdroje energie, seznámit se s úspěšnými opatřeními a politikami a inspirovat inovace ke splnění cílů EU v oblasti energetiky a klimatu.

Více o konferenci a možnosti zapojení najdete zde.

KDY: úterý 11. 6. – čtvrtek 13. 6.2024

KDE: online


Matematiku lze učit tancem, soustředěnost žáků sochařstvím, přírodní vědy podněcovat experimentem. Kombinací je nespočet.

Smyslem konference je rozvíjet téma kreativního učení v královehradeckém regionu a budovat komunitu umělců, kulturních institucí, kreativců, pedagogů, žáků i rodičů. Konference uzavře projekt pilotních programů, které probíhají v 6 školách v Královéhradeckém kraji. Zapojení aktéři na něm s ostatními nasdílí svoji praxi a překonané bariéry. Součástí akce jsou především panelové diskuze s odborníky nebo workshopy.

Kreativní učení spočívá v dlouhodobém působení umělce ve třídě společně v tandemu s pedagogem a v hledání uměleckých a kreativních řešení v jednotlivých předmětech a třídách.  Projekt se šije na míru každé třídě zvlášť. Více informací o něm naleznete na webových stránkách pořadatele.

KDY: čtvrtek 13. 6. 2024, 09:00 – 16:00

KDE: Knihovna města Hradce Králové, Wonkova 1262/1A, 500 02 Hradec Králové


Autorka: Adéla Káňová
Náhledové foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek