Komise navrhla další prodloužení dočasné ochrany Ukrajinců až do března 2026

Evropská komise dnes navrhla další prodloužení dočasné ochrany Ukrajinců v Evropské unii. Mechanismus by měl pokračovat do 4. března 2026, uvedla EK ve svém prohlášení. Návrh ještě musí schválil členské státy, nejspíš by se tak mělo stát v příštích dnech, podle diplomatických zdrojů ČTK nejpozději do konce belgického předsednictví v EU, tedy do 30. června.

„Vzhledem k pokračujícím ruským útokům na civilní a kritickou infrastrukturu po celé Ukrajině nejsou v současné době zajištěny bezpečné a trvalé podmínky pro návrat lidí na Ukrajinu,“ uvedla Evropská komise. „Komise se proto domnívá, že důvody pro dočasnou ochranu přetrvávají a že by měla být prodloužena o další rok,“ dodala s tím, že jde o „nezbytnou a odpovídající reakci na současnou situaci“.

Evropská unie v březnu 2022, krátce po napadení Ukrajiny, aktivovala směrnici o přechodné ochraně. Nouzový mechanismus může použít při mimořádném přílivu uprchlíků. Ti tak mohou dostat co nejrychleji a bez byrokratických průtahů ochranný status. Dočasná ochrana umožňuje lidem, kteří uprchli před ruskou agresí, přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na pracovní trh.

Mechanismus EU původně platil jeden rok; nejdříve byl prodloužen do března 2024, následně Evropská komise loni v září navrhla další prodloužení do března 2025 a nyní přišla s návrhem prodloužit ochranu do 4. března 2026.

„Dokud budou Ukrajinci potřebovat úkryt před bombami (ruského vůdce Vladimira) Putina, Evropská unie jim ho poskytne. Prodloužením dočasné ochrany pro miliony Ukrajinců v EU o další rok to říkáme znovu nahlas a jasně,“ uvedl místopředseda Evropské komise Margaritis Schinas. Podle eurokomisařky pro vnitřní věci Ylvy Johanssonové dala dočasná ochrana „naději již téměř 4,2 milionu lidí v EU“. „Budeme Ukrajincům poskytovat dočasnou ochranu i nadále, tak dlouho, jak to bude potřeba. Jsem přesvědčena, že Rada EU rychle přijme rozhodnutí o prodloužení dočasné ochrany o další rok,“ dodala Johanssonová. Prodloužením dočasné ochrany by se měli zabývat unijní ministři vnitra již na svém čtvrtečním zasedání v Lucemburku.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek