Maďarsko představilo priority svého předsednictví, logem je Rubikova kostka

Maďarsko představilo priority svého předsednictví v Radě EU, které začíná 1. července. Jeho logem je Rubikova kostka a mottem heslo Make Europe Great Again (Udělejme Evropu opět skvělou). Podle maďarského ministra pro evropské záležitosti Jánose Bóky se jeho země zaměří na sedm hlavních priorit, mezi které patří například posílení konkurenceschopnosti Evropské unie či rozvoj evropského obranného průmyslu.

„Maďarsko se ujímá předsednictví EU ve velmi obtížných časech,“ uvedl Bóka na úvod tiskové konference v Budapešti. Ta byla vysílaná živě na sociální síti X. Válka v sousedství, problémy týkající se migrace, výzvy v souvislosti s konkurenceschopností EU, vyjmenoval maďarský ministr několik problematických situací, kterým musí současná Evropa čelit.

Maďarsko bude podle něj během předsednictví při řešení veškerých záležitostí jednat jako takzvaný honest broker, tedy moderátor jednání. Neznamená to ale, že nebude prezentovat svoji „jasnou vizi Evropy“.

Maďarsko přebírá předsednictví od Belgie v přechodné době. Teprve nedávno proběhly volby do Evropského parlamentu, který se poprvé sejde v polovině července ve Štrasburku. Následně se bude řešit sestavování Evropské komise. Bude tedy nejspíš trvat, než začne pro předsednictví zase „běžná práce“. Tedy vyjednávání o jednotlivých normách v takzvaných trialozích mezi právě předsednictvím, Evropskou komisí a Evropským parlamentem. Podle ministr Bóky zbývá od Belgičanů asi 120 nedokončených jednání o unijních předpisech v různé fázi. Právě v těchto jednáních by mohli Maďaři pokračovat, pokud tedy nový Evropský parlament nerozhodne, že se těmito normami vůbec nebude zabývat.

Mottem maďarského předsednictví je slogan Make Europe Great Again (Udělejme Evropu opět skvělou). Podobné heslo Make America Great Again (Udělejme Ameriku opět skvělou) učinil známým bývalý americký prezident Donald Trump, který je velkým přítelem maďarského premiéra Viktora Orbána. Make America Great Again bylo Trumpovo volební heslo z roku 2016.

Heslo Make Europe Great Again podle maďarských představitelů odkazuje na „aktivní předsednictví“ i na to, že „společně budeme silnější, než když budeme vystupovat jako jednotlivci“. „Neslibujeme zázraky, ale pokrok či změny v některých oblastech,“ uvedl ministr Bóka společně s vládním mluvčím Zoltánem Kovácsem.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek