Fabio Mauri z DG MEME do evropských záležitostí přináší satiru a humor

Generální ředitelství pro hospodářskou soutěž (DG COMP) nebo Generální ředitelství pro životní prostředí (DG ENV) jsou různě specializovaná oddělení Evropské komise, která se zaměřují na specifické oblasti politik EU. Věděli jste, že Evropská unie má i jedno Generální ředitelství, které není tak formalizované a evropská politika v něm potkává humor a satiru? Řeč je o Generálním ředitelství pro memy, satiru a střízlivou zábavu, neboli DG MEME. Vtipy a ironie tu ale nejsou jen pro zábavu, ale také pro zvýšení povědomí a podnícení diskuzí o evropských záležitostech. Přečtěte si rozhovor s jeho vedoucím a zakladatelem Fabiem Maurim.

Co Vás inspirovalo k vytvoření Vašeho účtu?

Více než jakýkoli jiný pozitivní pocit to vlastně byl vztek. Ten nápad jsem dostal po velké schůzi Komise, které jsem se mohl účastnit jako externí konzultant. Prezentovali tam velký úspěch v komunikaci instituce a nápady, jak propagovat volby v roce 2019. Byl jsem z toho docela naštvaný, protože ty nápady ve skutečnosti dobré vůbec nebyly a komunikace úspěšná taky ne. A nejhorší bylo, že všichni v místnosti to věděli, protože když jsem zvedl ruku a položil vtipnou otázku řečníkovi, celou místnost to rozesmálo. Věděl jsem tedy, že všichni vědí, že to nebude fungovat, a byl jsem naštvaný, že nikdo nic nedělal. Řekl jsem si, že alespoň já můžu něco zkusit, a začal jsem dělat memy, protože jsou velmi snadným a jednoduchým způsobem komunikace.

Takže jste v Evropské unii předtím pracoval?

Ano. Byl jsem stážistou v Komisi a pak jsem tam zůstal jako konzultant v oboru informatiky.

Fabio Mauri je italský softwarový inženýr. V roce 2018 založil na sociálních sítích satirický účet DG MEME, kde pomocí memů komentuje evropskou politiku a paroduje unijní představitele. Profil se stal oblíbeným zdrojem zábavy pro lidi v evropské bublině, aktuálně se pyšní 120 tisíci sledujícími na síti X.

Jak dlouho Vám trvá vytvořit mem? Jaký je proces?

U procesu vytváření memů záleží, protože některé trvají několik dní, aby byly dokonalé. Vím, že ten nápad je skvělý a proto o provedení přemýšlím stále dokola. Tyto memy nazývám „evergreen“, protože fungují každý den a nemusí odkazovat na aktuální události. Příkladem „evergreen“ situace je fakt, že v Evropském parlamentu je 14 místopředsedů. Když slyšíte, že někdo byl zvolen místopředsedou, není to nic úžasného, spíše čestný titul. S takovým memem si můžu s přípravou dát načas. Naopak memy reagující na aktuální události musí být rychlé, i když nejsou dokonalé.

Jaký je Váš oblíbený mem, který jste vytvořil?

To bude pravděpodobně ten, co udělám jako další.

Takže nám asi neřeknete, o čem bude?

Bude se týkat vašeho prezidenta, Petra Pavla.

Prezident České republiky Petr Pavel nese na zádech tradiční pivní sud. Text nad obrázkem říká: „HIKING WITH CZECHS BE LIKE,“ což v překladu znamená „CHOZENÍ NA VÝLETY S ČECHY VYPADÁ TAKHLE“

A jaký mem z Vašeho profilu má největší úspěch?

Kupodivu ty nejúspěšnější memy nejsou ty, které považuji za nejlepší. Nejúspěšnější mem, který jsme zveřejnili, obsahuje text: „Pokud sankce nefungují, proč Rusko stále bojuje, dokud nebudou sankce zrušeny?“ Tento mem získal obrovský ohlas, byl sdílen statisíckrát a zhlédlo jej přes dva miliony lidí, a dokonce se objevil v ukrajinských médiích. Jsem velmi šťastný za jeho úspěch, i když byl velmi jednoduchý.

Stalo se Vám někdy, že někteří úředníci z EU reagovali na Vaše memy?

Ano, mnohokrát jsem čelil různým reakcím. Na začátku jsem svoji identitu skrýval, nechtěl jsem, aby lidé znali mojí tvář. Některé komentáře byly opravdu drsné, ale pokud nejsou urážlivé, respektuji je. Někteří lidé totiž záměru memů nerozumí. Hlavním účelem mých memů není hanit, ale přimět lidi k diskuzi o EU. Většina úředníků, kteří se proti mně vymezovali, je velmi dobře začleněná do hierarchie EU a věří, že si nemůžete dělat legraci z mocných lidí jen proto, že jsou mocní. Ale to je přece jeden ze základních principů demokracie, ne? Právo na kritiku a humor je klíčové pro svobodu projevu a zdravou společnost.

Obrázek obsahuje devět různých fotografií Valdise Dombrovskise s různými popisky emocí, přičemž jeho výraz na všech fotografiích zůstává stejný.

Ale předpokládám, že máte mezi politiky i fanoušky.

Ano, jsou i politici, kteří mají rádi mou stránku. Řekl bych, že teď je více pozitivity než negativity. Před dvěma lety, když jsem nebyl tak úspěšný, to nebyl stejný poměr. Koneckonců, když se stanete úspěšnými, začnou si vás více vážit. Tak to funguje.

Co děláte, když neděláte memy? Máte nějaké jiné koníčky?

Hraji na kytaru, cestuji. Také musím čas od času pracovat.

Kdybyste mohl strávit den s jakýmkoli evropským politikem, kdo by to byl a co byste dělali?

Kdybych měl možnost, rád bych šel rybařit s Valdisem Dombrovskisem na nějaké krásné lotyšské jezero. Společně bychom mohli relaxovat a užívat si klidného prostředí. Diskutovali bychom nejen o běžných záležitostech života, ale také o hlubších filozofických otázkách a ekonomických tématech. Myslím, že by to byla skvělá příležitost nejen k odpočinku, ale také k výměně myšlenek a názorů s někým, kdo má bohaté zkušenosti a znalosti v oblasti evropské ekonomiky a politiky. No dokážete si to představit?

Zní to skvěle! Děkujeme za rozhovor.


Rozhovor byl přeložen z angličtiny.

Sdílet tento příspěvek