Na výlet s fondy EU: Plzeňský kraj

Prázdniny jsou již v plném proudu a Vám docházejí nápady, kam vyrazit na výlety? Přinášíme další díl seriálu Na výlet s fondy EU. Tentokrát z Plzeňského kraje. Fondy EU nejen podporují turistiku, ale také pomáhají zachovávat a zlepšovat naše kulturní a přírodní dědictví. Prozkoumejte unikátní lokality a zažijte dovolenou plnou poznání a zážitků.


Ilustrační foto: Unsplash

Pokud hledáte tip na výlet spojený s přírodou a historií, vydejte se do Konstantinových Lázní a jejich okolí, kde můžete využít unikátní stezky na kolečkách. Tento projekt, podpořený z fondů Evropské unie a realizovaný v roce 2013, nabízí skvělé podmínky pro cyklisty, bruslaře a další sportovce. Stezky vedou krásnou přírodou, kolem historických památek a lázeňských budov, což zaručuje jak aktivní, tak i relaxační zážitek. Po dni plném pohybu si můžete odpočinout v místních lázních, které jsou proslulé svými léčivými prameny. Výlet do Konstantinových Lázní tak nabízí ideální kombinaci sportu, odpočinku a poznávání krás západočeského regionu. Více informací najdete na webových stránkách obce.


Otavská cyklistická stezka je ideální volbou pro všechny milovníky cyklistiky a přírody, kteří chtějí prozkoumat krásy šumavského regionu. Tato stezka vede podél řeky Otavy, která je považována za jednu z nejčistších a nejkrásnějších řek v České republice. Stezka nabízí nejen úchvatné přírodní scenérie, ale i možnost zastavit se u řady historických a kulturních památek.

Trasa začíná ve městě Sušice, které je známé jako „Brána Šumavy“ a pokračuje přes malebné vesničky, kolem starobylých mlýnů, mostů a zámků, až do města Písek. Cestou můžete obdivovat nádherné výhledy na šumavské vrchy, rozmanitou faunu a flóru, a také si užít klidnou atmosféru šumavských lesů. Stezka je vhodná pro cyklisty všech věkových kategorií a díky mírnému profilu je ideální i pro rodiny s dětmi.

Na trase se nachází několik odpočívadel a míst, kde si můžete udělat piknik nebo jen chvíli relaxovat u břehu řeky. V některých úsecích se stezka kříží s turistickými trasami, což umožňuje kombinovat cyklistiku s pěší turistikou a objevováním dalších zajímavých míst v okolí.

Otavská cyklistická stezka je nejen skvělou příležitostí pro aktivní odpočinek, ale také cestou, která vám umožní lépe poznat bohatou historii a přírodní krásy této části Šumavy. Ať už jste zkušený cyklista nebo jen hledáte příjemný výlet v přírodě, tato stezka vás určitě nezklame.

Pro více informací o trase, jejích zajímavostech a možnostech ubytování či občerstvení podél stezky můžete navštívit webové stránky Sušicka.


Pokud plánujete výlet na Šumavu a chcete se soustředit na oblast v Plzeňském kraji, ideálním místem k návštěvě je okolí města Železná Ruda a Špičáku. Tato oblast nabízí skvělou kombinaci přírodních krás, outdoorových aktivit a relaxace.

Vydejte se na túru k Černému a Čertovu jezeru, dvěma ledovcovým jezerům, která jsou mezi turisty velmi oblíbená díky svým nádherným scenériím. Túra je středně náročná a nabízí krásné výhledy na okolní lesy a kopce.

Pokud jste fanoušky cyklistiky, můžete využít cyklostezky v okolí Špičáku, které jsou vhodné pro všechny úrovně. V zimě se oblast promění v oblíbené lyžařské středisko, kde si na své přijdou jak začátečníci, tak pokročilí lyžaři.

Po aktivním dni si můžete odpočinout v některé z místních restaurací, kde ochutnáte tradiční šumavské speciality. Pro delší pobyt doporučuji ubytování v některém z rodinných penzionů nebo hotelů v Železné Rudě, které nabízejí příjemnou atmosféru a skvělý servis.

Oblast Šumavy, včetně Plzeňského kraje, byla součástí rozsáhlé marketingové kampaně zaměřené na propagaci této malebné oblasti jako ideálního místa pro dovolenou. Tento projekt, podpořený z fondů Evropské unie, se zaměřil na zviditelnění Šumavy nejen v České republice, ale i v zahraničí. Cílem bylo přilákat více turistů, kteří by objevili krásy tohoto regionu, a podpořit místní cestovní ruch.


Zámek Bystřice nad Úhlavou je historický skvost, který láká návštěvníky svou bohatou historií a architektonickou krásou. Původně renesanční zámek, postavený v 16. století, byl postupně přestavěn do barokního stylu, což mu dodalo na půvabu a eleganci. Dnes je zámek otevřen veřejnosti a nabízí fascinující prohlídky, během nichž můžete obdivovat jeho dobově zařízené interiéry a expozice zaměřené na historii a kulturu regionu.

V letních měsících, konkrétně v červenci a srpnu, je zámek otevřen od úterý do neděle, vždy od 10:00 do 16:00 hodin. Vstupné je pro dospělé stanoveno na 80 Kč, děti, studenti a senioři platí 50 Kč, a pokud se rozhodnete pro rodinný výlet, můžete využít rodinné vstupné ve výši 200 Kč (pro 2 dospělé a 2 děti). Děti do 6 let mají vstup zdarma.

Návštěva zámku Bystřice nad Úhlavou je skvělou příležitostí k tomu, abyste se ponořili do historie a zároveň si užili krásu okolní přírody a architektury.


ČTK / Váchal Milan

Kladruby, malebné městečko v Plzeňském kraji, jsou ideálním místem pro jednodenní výlet, který kombinuje bohatou historii s krásnou přírodou. Největší atrakcí je bezesporu národní kulturní památka Klášter Kladruby, jeden z nejvýznamnějších klášterů v České republice. Tento klášter, založený v roce 1115, prošel významnou barokní přestavbou pod vedením slavného architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela, který jej přetvořil do jedinečného stylu barokní gotiky. Během prohlídky kláštera můžete obdivovat monumentální chrám Nanebevzetí Panny Marie a bohatě zdobené interiéry, které odrážejí historický význam tohoto místa.

Po prohlídce kláštera se můžete vydat na procházku po okolních klidných stezkách, které vedou lesy a pastvinami, a užít si tak krásnou přírodu tohoto regionu. Kladruby nabízejí i příjemné zastavení v místních kavárnách a restauracích, kde si můžete vychutnat tradiční české pokrmy.

V letních měsících je Klášter Kladruby otevřen od úterý do neděle, vždy od 9:00 do 17:00 hodin, což vám poskytuje dostatek času na to, abyste si toto historické místo plně vychutnali. Výlet do Kladrub je skvělou volbou pro všechny, kdo hledají kombinaci kultury, historie a přírodních krás.

Zdroj: DotaceEU

Sdílet tento příspěvek