EU chce u MAAE uspět s měkčí verzí rezoluce o Íránu

24.09.2005
Evropská unie předložila Mezinárodní agentuře pro atomovou energii ke schválení měkčí ze dvou připravených rezolucí odsuzujících íránský jaderný program. Rusko a Čína s jejím textem opět nesouhlasí.

Evropská unie předložila Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) ke schválení měkčí ze dvou připravených rezolucí odsuzujících íránský jaderný program, který podle ní a USA směřuje k výrobě nukleárních zbraní. Podle diplomatického zdroje, který si nepřál být jmenován, ani s tímto dokumentem, předpokládajícím rovněž předání záležitosti Radě bezpečnosti OSN, nesouhlasí Rusko, Čína a několik států ze skupiny nezúčastněných zemí.

Přes jejich odpor má EU zajištěnu podporu těsné většiny z 35 zemí zastoupených v MAAE, včetně Spojených států. Zatím není jasné, kdy se v sídle agentury ve Vídni bude o textu hlasovat. Nejmenovaný diplomat citovaný agenturou Reuters řekl, že to může být již v neděli nebo také až 3. října. Neupřesnil, jaké okolnosti konečný termín hlasování ovlivní.

EU – zastoupená Francií, Británií a Německem, které se snažily s Íránem vyjednat jeho odstoupení od jaderných aktivit – původně navrhovala ostré odsouzení Teheránu a okamžité předložení záležitosti k posouzení RB OSN.
Měkčí verze bezprostředně nevyzývá k zásahu Rady bezpečnosti. Požaduje nicméně, aby se tento orgán problémem začal zabývat, pokud selžou všechny jiné možnosti. Lhůta, do kdy to má být, není stanovena.

Před vyostřením krize chtěla unie s Íránem zahájit rozhovory o poskytnutí záruk, že jeho jaderné aktivity nepovedou k vývoji jaderných zbraní, ale Írán to odmítl a navrhl, aby na íránském jaderném programu spolupracovaly Rusko, Čína a Jihoafrická republika jako záruka proti jeho zneužití pro vojenské účely.

Teherán popírá, že by obohacováním uranu směřoval k výrobě jaderných zbraní, a tvrdí, že usiluje o energetickou soběstačnost, k níž mu má napomoci využívání jaderných elektráren.

Sdílet tento příspěvek