EU uspěla s měkčí rezolucí proti íránskému jadernému programu

26.09.2005
Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) na sobotním zasedání ve Vídni přijala mírnější ze dvou variant rezoluce Evropské unie odsuzující íránský jaderný program. Teherán ji ovšem odmítá.

Diplomatické kruhy zemí EU považují podle agentury Reuters výsledek za vítězství své snahy o kompromisní řešení, které přitom zachovává tlak na Teherán v jaderných záležitostech. Proti hlasovala jen Venezuela, podstatné však bylo, že se zdržely Rusko a Čína, které dosud bránily přijetí „ostré“ rezoluce proti Íránu.

Přijatá měkčí verze bezprostředně nevyzývá k zásahu Rady bezpečnosti OSN, jehož orgánem MAAE je. Ponechává nicméně otevřenu možnost, aby se RB problémem začala zabývat, pokud selžou všechny jiné možnosti. Lhůta, do kdy to má být, není stanovena. EU – zastoupená Francií, Británií a Německem, které se snažily s Íránem vyjednat jeho ustoupení od jaderných aktivit – původně navrhovala tvrdší odsouzení Teheránu a okamžité předložení záležitosti k posouzení RB OSN. V zájmu dosažení dohody však nakonec sama navrhla mírnější text umožňující další jednání.

Vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana dnes přijetí rezoluce uvítal. Na dokumentu ocenil, že odsuzuje jaderné aktivity Íránu, ale ponechává „další možnost jednání“.

Írán ovšem považuje i novou verzi rezoluce za „nepřijatelnou.“ Podle íránského ministra zahraničí Manúčehra Mottakího chce Teherán nicméně dále jednat. „Tím, že evropské země předložily tuto rezoluci, ukázaly, že nerespektují dohody z posledních dvou let,“ dodal Mottakí. Podle něj je „přijetí této rezoluce naplněním amerického scénáře“.

„Írán se nevzdá práva na jadernou technologii… k mírovým účelům odpovídající TNP,“ řekl íránský ministr. „K dosažení našich práv použijeme všechny diplomatické prostředky.“

Teherán tady nadále popírá, že by obohacováním uranu směřoval k výrobě jaderných zbraní, a tvrdí, že usiluje o energetickou soběstačnost. Nicméně obohacování lze využít k oběma účelům – mírovému i vojenskému.

Sdílet tento příspěvek