Ministři EU mimořádně projednají ptačí chřipku

14.10.2005
Také ČR má podle ministerstva vypracován pandemický plán, ve kterém je vytipováno 1,7 miliónu obyvatel jako riziková skupina ohrožená chřipkou.

Ministři zahraničí 25 zemí Evropské unie se sejdou mimořádně v úterý v Lucemburku, aby se zabývali preventivními opatřeními proti případné epidemii ptačí chřipky v Evropě poté, co bylo onemocnění zjištěno v Turecku a v Rumunsku. Na jednání by také měli jednat o postoji EU k nadcházející schůzce WTO a o pomoci Pákistánu a Indii po nedávném zemětřesení.

Podle českého diplomatického zdroje není zatím jasné, zda se „chřipkového“ summitu šéfů diplomacií EU zúčastní i ministr Cyril Svoboda. Schůzka se má konat od 10:00 SELČ a má být jednodenní.

V Bruselu dnes dál zasedají veterinární experti členských zemí, včetně ČR, sdružení ve Stálém veterinárním výboru pro potravinový řetězec a zdraví zvířat. Mají zejména posoudit a schválit opatření navržená ve čtvrtek Evropskou komisí, zvláště pak kroky zaměřené na prevenci kontaktu mezi domácí drůbeží a divokými ptáky v rizikových oblastech.

Každý stát má určit, které oblasti to jsou, a přijmout opatření, aby k takovému kontaktu pokud možno nedocházelo. V místech považovaných za zvláště citlivá bude zřejmě třeba domácí drůbež prozatím držet v uzavřených prostorách.

Česko má pandemický plán
Ministerstvo zdravotnictví reaguje na informace v mediích, kde bylo zpochybňována existence pandemického plánu. V prohlášení Ministerstva zdravotnictví se tvrdí, že Česká republika má pandemický plán – systém ochrany před pandemií chřipky. V tomto plánu je vytipováno 1,7 miliónu obyvatel jako riziková skupina, pro kterou existuje zásoba 600 000 dávek „antivrotika“ tamiflu.

V současnosti je, podle prohlášení ,dopředu na příští rok již objednána dodávka 600 000 dávek. „Tak bychom měli krytí pro dvě třetiny rizikové populace,“ uvádí se v prohlášení. Dále se nyní jedná o dodání přibližně 2 milionů dávek pandemické vakcíny, která doposud není nikde na světě vyrobena.
Doporučení EU potvrzuje vyhlášku MZ č. 225/2005, která zajišťuje očkování starších 65 let a mladších osob s indikací proti sezónní chřipce z veřejného zdravotního pojištění.

Proočkovanost v ČR proti sezónní chřipce je cca 8% a EU doporučuje cca 33%, starší 65 let jsou proočkováni v ČR cca z 30%, v EU 68 – 75%.

Sdílet tento příspěvek