Sarközy kritizoval Mandelsona kvůli vyjednávání s WTO

20.10.2005
Kritika vrchního vyjednávače EU ze strany francouzského ministra vnitra je pokračováním prohlubující se krize ve vztazích Francie a EU.

Francouzský ministr vnitra Nicolas Sarközy vydal útočné prohlášení proti evropskému komisaři Peterovi Mandelsonovi na schůzce ministrů zahraničí v katarském Dohá. Důvodem je vyjednávání v otázce změny kvót unijní zemědělské pomoci.

Sarközyho kritika vrchního vyjednávače EU je pokračováním prohlubující se krize ve vztazích Francie a EU. Paříž je totiž zastáncem zachování současné úrovně podpory a tak brojí proti snaze Bruselu uzavřít dohodu o změně Společné zemědělské politiky (CAP), která by přinesla snížení unijních dotací, kterých je Francie největším příjemcem. Sarközy však obvinil Mandelsona z toho, že ohrožuje Evropské zájmy místo, aby je chránil.

Francouzská ministryně zahraničního obchodu Christine Lagardeová ve středu odmítla podpořit návrhy Evropské komise i přesto, že v úterý mandát Bruselu pro jednání v rámci Světové obchodní organizace (WTO) potvrdilo zasedání ministrů zahraničí a obchodu zemí EU.

„V situaci, jaká je nyní, Francie nemůže podporovat komisi v zemědělských návrzích, které předložila,“ řekla ministryně ve francouzském parlamentu. Tento postoj vysvětlila tím, že obchodní komisař Peter Mandelson se údajně nedrží svého mandátu. To tvrdí nejvyšší francouzští činitelé od minulého týdne.

„Komise nebyla schopna doložit žádným důkazem, že zůstává v rámci svého mandátu,“ řekla Lagardeová. Ministryně tento postoj Paříže potvrdila v den, kdy se v ženevském ústředí WTO sešli zástupci USA, EU, Brazílie, Indie a Austrálie. Schůzka má přinést průlom do globálních jednání o liberalizaci obchodu.

Sarközy, který je předsedou vládního Svazu pro lidové hnutí a je také kandidátem prezidentských voleb v roce 2007, znovu volá po změně unijní politiky v mezinárodních obchodních jednáních, kde EU zastupuje zájmy 25 členských zemí. Zároveň dodal, že Evropská unie potřebuje reformu, přičemž připomněl i francouzské ne v referendu o euroústavě. „Evropská unie si musí vzít ponaučení z takových událostí, jako byl 29. květen (datum francouzského referenda), aby změnila svůj přístup při mezinárodních vyjednáváních,“ řekl.

Podle Mandelsona je Evropská unie i nadále odhodlána usilovat o uzavření globální dohody o liberalizaci obchodu do prosincové ministerské konference Světové obchodní organizace (WTO) v Hongkongu. Nechce se však zaměřovat jen na citlivou otázku zemědělského obchodu, dodal.

„Jsme důrazně oddáni cíli mít pro Hongkong všechno pohromadě, včetně zemědělství. Chceme další posun v otázce tržního přístupu v zemědělství, to však nemůže být posuzováno izolovaně,“ uvedl Mandelson ve sdělení.

Za necelé dva měsíce se koná v Hongkongu klíčová ministerská konference 148 zemí WTO. Tam musí být uzavřena globální dohoda, jinak přijde vniveč celé tzv. katarské kolo jednání, které začalo v roce 2001.

Sdílet tento příspěvek