Ekonomický program polské vlády se rodí těžce

25.10.2005
Polsko prožívalo povolební kocovinu. Měsíc ochromená jednání o nové vládě se pomalu začala posunovat kupředu. Kaczynského strana Právo a spravedlnost vyhrála i parlamentní volby, potřebuje však svého koaličního partnera.

Polsko prožívalo včera povolební kocovinu. Půl roku trvající maratón předvolební kampaně vyvrcholil v noci na pondělí oslavami stoupenců nově zvoleného prezidenta Lecha Kaczynského. Ústřední volební komise včera potvrdila odhady výsledků, Kaczynski v druhém kole získal 54 procent hlasů při účasti jednapadesáti procent voličů.

Měsíc ochromená jednání o nové vládě se tak včera začala posunovat kupředu. Kaczynského strana Právo a spravedlnost vyhrála i parlamentní volby, potřebuje však svého koaličního partnera, liberální Občanskou platformu, jejíhož prezidentského kandidáta Donalda Tuska Kaczynski v nedělních volbách porazil.

Rozladění liberálové

Nový prezident i vláda chystají nový styl vládnutí. „Ministři by se měli více potkávat s lidmi, měl by být seznam jejich jednání z byznysmeny, ministři i úředníci budou odpovědni za svá rozhodnutí a pokud ta budou špatná, tak i potrestáni,“ řekl Marcinkiewicz před začátkem jednání o vládě, s jejímž oficiálním představením počítá příští pondělí.

Počítá se se snížením počtu ministerstev, s reformou státní správy. Právo a spravedlnost také podle některých zpráv připravuje zásadní čistky v soudech a prokuratuře, aby, podle mínění bratrů Kaczynských, rozbila sítě starých spojenectví postkomunistů a korupce. Největší spor při tvoření nové vlády se očekával kolem ekonomických otázek. Obě strany si předběžně rozdělily ekonomická ministerstva, většinu by jich měli obsadit liberálové. Vítězství Kaczynského a jeho strany znamená, že ale liberálové neprosadí svůj požadavek na zavedení jednotné patnáctiprocentní sazby pro tři základní daně. Podrobnosti ekonomického programu však mají být známy nejdříve dnes.

„Chceme, aby výsledkem jednání byla stoprocentní jistota, že daně budou nižší, bude se snižovat rozpočtový deficit, bude zajištěn hospodářský rozvoj tak, aby byla šance na růst HDP přes pět procent,“ řekl při zahájení rozhovorů Jan Rokita, liberál a kandidát na post vicepremiéra.

Odsunou se reformy?

Podle některých pozorovatelů jsou nyní liberálové i přes porážku ale v celkem dobré vyjednávací pozici, neboť Právo a spravedlnost je do vlády potřebuje, má prezidenta a hodlá dodržet princip stejného počtu ministrů z obou stran. Problém ale bude vnitřní krize liberální strany, v níž nyní ztratil rozhodující slovo Donald Tusk a v níž se sdružuje velká řada různých názorových proudů a skupin.

Sdílet tento příspěvek