Hübnerová: Česká kauza s fondy EU mě znepokojuje

10.11.2005
Údajné zneužití peněz z předvstupního fondu Phare podle evropské komisařky představuje další důvod pro maximální vyloučení všech rizik podvodů při využívání peněz EU.

Evropská komisařka pro regionální politiku před svou páteční návštěvou České republiky vyjádřila znepokojení nad údajnou zpronevěrou prostředků EU z předvstupního fondu Phare, kterou v současnosti vyšetřuje policie. Tato kauza podle ní představuje další důvod pro maximální vyloučení všech rizik podvodů při využívání peněz EU.

„Dělá nám to starost. Je to signál, který je třeba brát vážně,“ řekla Hübnerová. „Musíme udělat všechno pro to, abychom se v České republice na vládní úrovni takovýmto případům do budoucna vyhnuli,“ pokračovala. Podotkla, že EK je „velmi citlivá“ i na drobné nesrovnalosti při využívání evropských peněz a že českou kauzou se už zabývá protipodvodový úřad EU OLAF.

Česká republika by podle ní mohla ze strany EK dokonce čelit i určitým sankcím. Stalo by se ta v případě, že by byl nedodržen plán nápravy, na kterém by se s Komisí dohodla. Plán nápravy umožňuje členským státům vyhnout se postihu, pokud stav samy napraví.

Česká policie obvinila osm osob, že se pokusily obohatit o 229 milionů korun z někdejšího předvstupního programu Phare. K hlavním obviněným patří Petr Forman, někdejší náměstek bývalého ministra pro místní rozvoj Pavla Němce (US-DEU), a Formanův poradce Radim Špaček.

V Bruselu vyvolává pochybnosti zvláště to, že jsou do případu namočeni lidé z ministerstva pro místní rozvoj, které bylo a je hlavním koordinátorem většiny projektů.

Hübnerová bude v pátek v Praze jednat s předsedou vlády Jiřím Paroubkem, s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou a s ministrem pro místní rozvoj Radkem Martínkem. Zúčastní se také shromáždění starostů měst a obcí.

Česká republika podle komisařky čerpá peníze z fondů Evropské unie vyčleněné na léta 2004-6 podstatně pomaleji, než sama předpokládala. Bude proto v Praze burcovat české politiky, aby peníze ze strukturálních fondů EU a z Fondu soudržnosti lépe využívali. Upozorní je, že při dosavadním tempu by ČR mohla o část peněz přijít a zabřednout do potíží hlavně po roce 2007, kdy bude k dispozici mnohem více.


„Zatím nehrozí, že by ČR přišla o peníze. Pokud však nedojde k rozhodnému urychlení investic a financování projektů, pak budeme takové hrozbě skutečně čelit,“ varovala. Podle českých pramenů vyčerpala ČR zatím necelá tři procenta z prostředků ze strukturálních fondů, které pro ni EU vyčlenila na loňský a letošní rok.

Hübnerová v této souvislosti podotkla, že ČR bude mít od roku 2007 k dispozici až čtyřnásobek dnešních prostředků EU. „Pokud nedojde ke kvalitativní změně, nastanou skutečné problémy, dělá nám to starost,“ uvedla. V Praze si přeje slyšet informace o lepší vnitřní koordinaci a organizaci práce; od ministra financí očekává sdělení, že budou k dispozici prostředky na spolufinancování daleko vyššího počtu projektů.

Sdílet tento příspěvek