Z fondů utíkají milióny, upozorňovali auditoři

10.11.2005
Z fondů, jimiž mělo Ministerstvo pro místní rozvoj podporovat regiony, utíkaly milióny dlouho před tím, než minulý týden policie zatkla osm lidí. Škoda je spočtena na 229 miliónů korun, které do Česka přišly z Evropské unie.

Z fondů, jimiž mělo Ministerstvo pro místní rozvoj podporovat regiony, utíkaly milióny dlouho před tím, než minulý týden policie zatkla osm lidí. I když o tom úřady věděly, nezasáhly.
Osm zatčených, mezi nimi i bývalý náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Forman, je obviněno z pokusu o vytunelování fondů. Škoda je spočtena na 229 miliónů korun, které do Česka přišly z Evropské unie.
Jak se nyní ukazuje, Forman sehrál v kauze zvláštní roli. Nejprve z fondů vyprovodil správce, kteří podle auditu pracovali nehospodárně. Jejich místo však poté zaujali Formanovi známí.

Forman vyslal audit

„Obrovský pokles finančních prostředků byl tvořen převážně odměnami ve výši 61,9 miliónů korun firmě Czech Venture Partners! Studie hovoří o projídání finančních prostředků,“ píší auditoři ve zprávě, již mají HN k dispozici.
Czech Venture Partners (CVP), který v Česku zastupuje nizozemské podnikatele, pracovala pro fondy jako správce. HN se pokoušely získat od ní vyjádření, její vedení ale dva dny na žádosti nereagovalo.
Auditoři sepsali pochybení do dlouhého seznamu. Jednou CVP dostala neoprávněně podíly ze zisků, jindy inkasovala paušální odměny dvakrát. V dalším případě se zapomnělo na 13 miliónů, které dostala soukromá firma na nikdy neuskutečněný projekt.

Když pak ministerští úředníci auditorské nálezy poslali na Nejvyšší státní zastupitelství, vrátil se jim další seznam. Tentokrát měl podobu trestných činů, kterých se vedení fondů a blízké firmy zřejmě dopustily. Od podvodu až po porušování povinnosti při správě cizího majetku. Soupis z Nejvyššího státního zastupitelství přišel v květnu 2004, přesto se stále nic nedělo. První oznámení poslali ministerští úředníci až letos na jaře.

Nizozemci odcházejí…

Tentýž Ondřej Dvořák byl likvidátorem fondů, takže vlastně pomohl k zakázce rodinné firmě. Společnost totiž – stejně jako CVP – dostávala za správcovství vysoké odměny. „Přesně 3. ledna 2005 se jejich odměna, která předtím tvořila 0,3 procenta aktiv, několikanásobně zvýšila,“ citoval z interních dokumentů zdroj blízký vyšetřování. Pod dodatkem smlouvy zaručujícím vyšší odměny stojí jméno Forman. V té době však na ministerstvu už nepracoval.

…kamarádi přicházejí

Jak včera tvrdil vyšetřovatel Gejza Rakaš, podstata kauzy, za niž si skupina vyslechla obvinění, je ještě hlubší. Souvisí s operacemi z posledních měsíců, při nichž se Regionální fondy dostaly do rukou osmadvacetileté Kamily Jarošové. I její jméno figuruje na seznamu vazebně stíhaných.

Kauza evropské fondy

Policie minulý týden zatkla osm osob a obvinila je z pokusu tyto nástupnické společnosti nadace vytunelovat. Předpokládaná škoda: 229 miliónů korun. Soud poslal do vazby pět obviněných, mezi nimi i bývalého náměstka ministra pro místní rozvoj Petra Formana.
Zdroj: hn

Sdílet tento příspěvek