24.11.2005
Olomoucké tvarůžky a tradiční český výrobek? V žádném případě. Alespoň tak to vidí rakouská europoslankyně Agnes Schierhuberová. Ve své interpelaci na Evropskou komisi napadla žádost České republiky o uznání výlučné registrace tohoto zeměpisného označení pro české výrobce.
Olomoucké tvarůžky a tradiční český výrobek? V žádném případě. Alespoň tak to vidí rakouská europoslankyně Agnes Schierhuberová. Ve své interpelaci na Evropskou komisi napadla žádost České republiky o uznání výlučné registrace tohoto zeměpisného označení pro české výrobce.
„Označení „pravé olomoucké tvarůžky“ nikdo olomoucké oblasti neupírá. Jde mi o to, aby rakouští nebo němečtí výrobci, kteří je vyrábějí už po desetiletí, nepřišli o možnost používat označení olomoucké tvarůžky (neboli Olmützer Quargel),“ uvádí Schierhuberová.
Podle ní kvůli historickým událostem, především vysídlení německých obyvatel po druhé světové válce, se tento sýr vyrábí podle tradičních receptur jak v Česku, tak v Rakousku a Německu.
„Označení tvarůžků je výlučně spjato s olomouckou oblastí, a nikoli s osobami odsunutých moravských Němců. Je nepřenositelné a nelze je používat pro sýry vyrobené mimo olomoucký region,“ uvedl ve své interpelaci v úterý Jan Březina, europoslanec za KDU-ČSL. Zásadně odmítá také dělení na „pravé olomoucké tvarůžky“ a olomoucké tvarůžky. „To by byla nekalá soutěž a nezákonné napodobování, či chcete-li zneužívání chráněného zeměpisného označení,“ uvedl Březina.
Český europoslanec se vydal do boje i s Berndem Posseltem, který je šéf sudetoněmeckého landsmanšaftu. Ten se stejným historickým odkazem jako Schierhuberová protestuje proti registraci značky Karlovarské oplatky. Tvrdí, že německé firmy vyrábějí tradiční karlovarské oplatky, a mají tak právo toto označení používat.
Oba se pak shodují, že výrobky, za něž lobbují, milují. „Jsem snad jediná z rodiny, která jí tvarůžky, samozřejmě ty vyráběné u nás v Rakousku,“ říká Schierhuberová. „Nejlepší oplatky vyrábějí v Německu,“ libuje si Posselt.
Oba pak vidí velkou šanci, že u komise se svými námitkami uspějí. „Sama komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová řekla, že jde o označení typu výrobku, a ne konkrétní značku,“ upřesnila Schierhuberová.
„Je to známka neznalosti. Jediné Olomoucké tvarůžky na světě se vyrábějí v Lošticích,“ reagoval na snahu Schierhuberové Karel Hlaváček, jednatel českého výrobce olomouckých tvarůžků, loštické firmy A. W.. „Výrobky s označením Olmützer Quargel jsou chuťově i technologií výroby naprosto odlišné,“ dodal. Právě firma A. W. prostřednictvím Ministerstva zemědělství a Úřadu průmyslového vlastnictví do Bruselu žádost podala.
Březina však upozorňuje, že české žádosti mají často chyby. „U tvarůžků i oplatků jde hlavně o politický tlak, ale některá další označení mohou být kvůli nedokonale zpracovaným žádostem napadnutelná,“ míní Březina. Jako příklad uvádí České pivo nebo Pardubický perník. Vyzval proto odpovědné úřady, aby prověřily všechny české žádosti a odstranily nedostatky. V Bruselu jich leží asi šedesát.
Problém je ve dvojí možnosti registrace krajového výrobku. Jedna chrání výrobky, které pocházejí naprosto kompletně z daného kraje, tedy včetně všech ingrediencí, druhá chrání pouze proceduru. Podle Březiny jsou některé žádosti podány z tohoto hlediska špatně.