Válcovny ruší kvůli EU výrobu

19.12.2005
Česká republika se v rámci vyjednávání o vstupu do EU zavázala k restrukturalizaci svého předimenzovaného a málo efektivního hutnictví. Teď na to válcovny doplácejí.

Válcovny ruší kvůli EU výrobu

Frýdeckomístecká válcovna za tepla doplatila, obrazně řečeno, na asociační dohody uzavřené v rámci vyjednávání o vstupu do Evropské unie. Česká republika se v nich, mimo jiné, zavázala k restrukturalizaci svého předimenzovaného a málo efektivního hutnictví. Do konce příštího roku má, podle přijatých mezinárodních závazků, snížit vlastní ocelářské kapacity ještě o 590 tisíc tun.
Proto budou do tohoto termínu uzavírány a fyzicky likvidovány ještě některé provozy ve Vítkovicích Steel a Mittal Steel Ostrava.

Zachránce elektrošrot

Byť mezi zaměstnanci nepanovalo z ukončení provozu válcovny nadšení, truchlit příliš nemusí. „Na úřadu práce skončí jen několik ze 150 zaměstnanců, o většinu se podnik postaral,“ vysvětlil Lúčan. Sociální dopady zmírňuje také státní program podpory těm, kteří v rámci restrukturalizace ocelářství ztratili zaměstnání. Mohli čerpat odstupné ve výši až desetinásobku průměrné měsíční mzdy. Technologické zařízení válcovny by mělo být podle závazku s EU sešrotováno.

Hutě jako muzeum

Není to však jediný případ diskutabilního přístupu k industriálním památkám na Ostravsku. V podobné situaci se nachází také společnost Vítkovice Holding, která vlastní rozlehlý areál – tak zvanou Dolní oblast Vítkovic. Byl prohlášen dokonce Národní kulturní památkou, jenže financování zůstalo zatím na bedrech vlastníka.

Stát to myslí dobře, ale…

Záměr podporuje město Ostrava i Moravskoslezský kraj. „Pokud ale stát vyhlásil národní kulturní památku, musí se také zajímat i o její financování,“ je přesvědčen hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. „Vlastník – Vítkovice – se musí především starat o to, aby prosperoval, nemůže být jediným mesiášem památek, jež má na svém pozemku,“ připojil.

Na Ostravsku zůstává stále dost památek připomínajících zrod průmyslové revoluce, dvousetletou historii vzniku a rozmachu hornictví, hutnictví, těžkého průmyslu. Mnohé však rychle podléhají zubu času, neboť jim scházejí finance na údržbu.

Sdílet tento příspěvek