ČR se připravuje na své předsednictví

31.01.2006
Ministerstvo zahraničí uzavřelo předběžnou dohodu o pronájmu čtyř pater kanceláří v Bruselu, které poskytnou útočiště českým úředníkům.

I když česká republika bude předsedat Evropské unii až v roce 2009, na tuto významnou funkci se připravuje již nyní. Svědčí o tom uzavření předběžné dohody o pronájmu čtyř pater kanceláří pro 120 lidí mezi českým ministerstvem zahraničí a majiteli budovy bezprostředně přiléhající k sídlu Stálého zastoupení ČR v Carolyho ulici v Bruselu.

Smlouva bude podle velvyslance Jana Kohouta podepsána zhruba za dva měsíce. Po chvíli bourání a stavění se pak obě budovy propojí; architekti prý už všechno namalovali, firmy jsou připraveny. Kohout si představuje, že by se část diplomatů ze stávajících stísněných prostor stěhovala už v létě. Ti, kteří budou vysláni speciálně na předsednictví, se slétnou během příštího roku; bude jich více než stovka.

Bezchybné předsednictví EU zvyšuje prestiž každé členské země. Diplomaté z předsednické země řídí plejádu orgánů Rady EU, od pracovních skupin po velvyslanecká sezení. Jednají jménem unie s celým světem a jménem Rady komunikují s ostatními institucemi.

Zatím není jasné, jakou částku ČR za pronájem kanceláří zaplatí, ani s jakým rozpočetem bude muset Praha celkově počítat. Výše sumy bude mimo mnoha jiných okolností záviset na tom, zda bude třeba v ČR nutné uspořádat neformální summit, čímž by výdaje vzrostly zhruba o 9 milionů eur.

Podle britských diplomatů přišlo vládu jejího veličenstva loňské „kralování“ v čele EU jen na něco přes deset milionů liber, tedy asi 420 milionů korun. Zato Finové si pro letošní druhé pololetí už naplánovali nepřekročitelný rozpočet 52 milionů eur (1,5 miliardy korun). Čísla nejsou vždy srovnatelná – každá vláda započítává náklady trochu jinak. Například značné výlohy spojené s bezpečností se jednou v součtech objeví, podruhé ne.

Český velvyslanec při EU Kohout počítá s tím, že osazenstvo dnešních 65 diplomatů se rozmnoží téměř na stovku; asistentů, sekretářek a technického personálu budou další desítky. Ze zkušenosti ostatních je jasné, že celkový počet se po dobu aspoň 18 měsíců pohybuje obvykle mezi 150 a dvěma stovkami.

Sdílet tento příspěvek