Dohodu o DPH nepodpoříme, vzkázali Poláci

31.01.2006
Rakousko jako předsednická země EU obdrželo odmítavé stanovisko Polska k návrhu snížené daně z přidané hodnoty.

Podle mluvčího předsednictví Rakousko nyní situaci vyhodnocuje. Polská vláda odmítla návrh rakouského předsednictví již minulý týden a od Evropské komise dostalo čas na potvrzení svého stanoviska do úterý. Návrh odmítala i Česká republika spolu s Kyprem. O víkendu ovšem svůj názor přehodnotily.

„Vláda má i nadále negativní postoj k návrhu předloženému rakouským předsednictvím,“ uvedla ve sdělení polská ministryně financí Zita Gilowská. Podle ní by nejlepší možnou úpravou návrhu bylo zkrácení platnosti výjimky pro jiné země do konce roku 2007.

Rakousko navrhlo prodloužit platnost snížené sazby DPH na opravy domů a další služby náročné na lidskou práci do roku 2010. Proti tomu se postavily Polsko, Česká republika a Kypr, protože návrh neprodlužoval výjimky, které tyto země sjednaly při vstupu do EU. Pro Česko i Polsko byly nejdůležitější daně na bytovou výstavbu a topení, kde jim platí snížené sazby jen do roku 2007.

Situace ohledně sazeb DPH je nyní velmi napjatá z důvodu toho, že platnost výjimečného režimu snížených sazeb DPH u některých služeb s vysokým podílem práce vypršela na konci loňského roku. Výjimky využívalo devět členských zemí EU. Pokud by je využívaly i nadále, EK by proti nim musel zahájit právní kroky. Osud návrhu nyní závisí čistě na Polsku, protože dohoda o daních musí být schválena jednomyslně.

Zpráva bude rozšířena

Sdílet tento příspěvek