Luděk Niedermayer: EU: polojasno, přinejlepším

31.01.2006
Diskuse o evropských rozpočtech pro léta 2007 – 2013 připomínala více než dialog zodpovědných leaderů ekonomické velmoci zvané Evropa handlování na koňském trhu.

Diskuse o evropských rozpočtech pro léta 2007 – 2013 připomínala více než dialog zodpovědných leaderů ekonomické velmoci zvané Evropa handlování na koňském trhu. Premiéři nakonec shodu nalezli, ale navrhované rozpočty směřující 40 % prostředků do zemědělských dotací nepochybně nejsou tím, co posílí konkurenceschopnost EU na globálních, a stále více náročných trzích.

Také probíhající tahanice o tom, které zboží či služby mají být zdaněny více a které méně, nevzbuzují příliš optimismu, že EU je schopna řešit své nemalé problémy.
Dokládá to i hodnocení fiskálních politik zemí EU. Zhruba polovina členů neplní ani nedávno rozvolněná pravidla pro výši státních deficitů. Mezi hříšníky nehledejme jen nové, dohánějící země, ale i státy s největší ekonomickou a politickou váhou. Limity překračuje Německo, Francie, Itálie i Velká Británie.

Existují však i lepší zprávy. Ne všechny země čelí pomalému růstu a krizi veřejných financí. Důkazem mohou být skandinávské státy, se stabilním ekonomickým výkonem, a transparentními a po reformách zdravými, často přebytkovými veřejnými financemi. Až „neevropsky vysoké“ tempo růstu má například Španělsko, předsednické Rakousko je fiskálně bezproblémové a udržuje nízkou nezaměstnanost.

Ještě podstatnější je, že po delší době existují signály zlepšování ekonomické situace v celé EU, včetně Německa. Za možným oživením stojí razantní, restrukturalizací posílená konkurenční schopnost mnohých podniků.
Dobrou zprávou je také rétorika zástupců Evropské komise o nezvyšování rozsahu regulací. Na pořadu dne má být naopak prověřování jejich opodstatněnosti a možné „zeštíhlení“. Třeba je to signál, že politici se budou více zabývat svými domácími úkoly a méně vytvářet nadměrnou regulaci, brzdící rozvoj ekonomik.

Možná, že právě proto se dočkáme zrušení naší „evropské vyhlášky“ o povinném balení koblih.

Autor je viceguvernérem České národní banky

Sdílet tento příspěvek