Špidlova zpráva ukáže výhody otevření pracovních trhů v EU

03.02.2006
Report, který EK zveřejní příští týden, ukáže na neúčinnost současné formy ochrany pracovních trhů starých členských zemí EU.

Evropský komisař Vladimír Špidla se při návštěvě Bratislavy opět vyslovil pro zrušení přechodných období pro volný pohyb pracovních sil, která většina starých členských zemí Evropské unie (EU) uplatňuje vůči novým státům.
„Vytvořit integrovanou Evropu se společným trhem ze všech hledisek není bez volného pohybu pracovních sil možné,“ řekl Špidla novinářům po jednání s místopředsedou slovenské vlády Pálem Csákym.

„Pro ty země, které liberalizovaly své trhy a které umožnily zaměstnávat také občany z nových členských zemí, to neznamenalo žádnou zátěž. Naopak, tyhle země fungují dobře a žádný problém se neobjevil,“ řekl po jednání Csáky.

Toto tvrzení by mělo být také jedním z hlavních argumentů pro zrušení restrikcí pro nové členské státy ve Špidlově zprávě, kterou Evropská komise zveřejní 8. února. Špidla ve zprávě snese řadu argumentů založených na statistických údajích, na kterých ukáže, že tato forma ochrany pracovních trhů je neúčinná a že jejich otevření v rámci EU nezpůsobuje sociální otřesy.

Komise podle návrhu dokumentu poukáže na to, že pohyb pracovníků z nových zemí do bývalé „patnáctky“ je velmi omezený a že počet občanů těchto států ve „staré“ unii stoupl za dva roky pouze v Irsku, Rakousku a Itálii. Bude také argumentovat tím, že přechodná období nemají prakticky žádný vliv na skutečný pohyb pracovních sil, který se řídí nabídkou a poptávkou.

Komise zdůrazní, že pracovníků z nových členských států je v „patnáctce“ méně než těch, kdo přišli ze třetích zemí mimo EU. Jejich přítomnost na pracovním trhu prospívá ekonomice – ukazuje se, že tam, kde dali pohybu zelenou, se od rozšíření EU zaměstnanost zlepšila, protože se zaplnila volná pracovní místa a vzrostla ekonomická výkonnost.

Žádná omezení pro pracovníky z nových zemí nezavedly Irsko, Británie a Švédsko. Všechny ostatní staré země EU aplikují dvouleté přechodné období, které mohou letos v květnu prodloužit o další tři roky. Záměr pokračovat v restrikcích sdělily jasně Německo a Rakousko. O možnosti je zrušit uvažují Finsko, Španělsko, Portugalsko, Dánsko, Nizozemsko a Belgie.

Sdílet tento příspěvek