Fischer: Evropský společenský model je nejlepší

06.02.2006
Unie by se podle rakouského prezidenta měla vyvarovat toho, aby její úspěchy byly vydávány za zásluhy jednotlivých národů, když se její problémy prezentují jako celoevropská záležitost.

Rakouský prezident Heinz Fischer varoval před zhoršením nálady obyvatelstva ve vztahu k EU. Unie by se podle něj měla vyvarovat toho, aby její úspěchy byly vydávány za zásluhy jednotlivých národů, když se její problémy prezentují jako celoevropská záležitost. „V opačném případě bude nálada s ohledem na Evropu problematická“.

Budoucnost Evropy byla tématem víkendového neformálního střetnutí prezidentů sedmi evropských zemí – Německa, Finska, Itálie, Rakouska, Portugalska, Maďarska a Lotyšska v Drážďanech. Akce se konala pod patronátem německého prezidenta Horsta Köhlera.

„Evropský společenských model a evropská Way of Life jsou v porovnání s jinými reálně existujícími společenskými modely to nejlepší“, uvedl Fischer. Z toho důvodu je evropský model „modelem budoucnosti a zaslouží si, abychom ho realizovali“, dodal. Je podle něj ovšem důležité, že všeobecné formulace je nutné přizpůsobit konkrétním životním podmínkám lidí a jejich skutečné životní situaci.

Rakouský prezident celou diskusi v Drážďanech ocenil. Označil ji za živou, angažovanou a nekonvenční. Posláním střetnutí ovšem nebylo koncipování výzev pro občany. „Střetli jsme se ne proto, abychom zde tvořili srdcervoucí slogany, ale abychom prodiskutovali závažná témata“, sdělil nejvyšší rakouský představitel.

Sdílet tento příspěvek