ČR vyhrála ve Štrasburku spor s Romy

07.02.2006
Evropský soud se téměř jednoznačně přiklonil na stranu Česka, které zažalovala skupina Romů za porušování práv.

Česká republika před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku vyhrála spor se skupinou mladých Romů, kteří si stěžovali na diskriminaci při vzdělávání. Soud šesti hlasy proti jednomu rozhodl, že v jejich případě nebyla porušena evropská úmluva o lidských právech a protokol k ní v článcích, které se týkají diskriminace a práva na vzdělání.


Případ se týkal osmnácti mladých Romů z Ostravska, kteří byli v letech 1996 až 1999 umístěni do zvláštních škol. Jejich právní zástupci žádali přezkoumání tohoto rozhodnutí s poukazem na to, že příslušné testy nebyly věrohodné a že rodiče dětí nebyli dostatečně informováni o důsledcích svého souhlasu s tímto krokem. Školský úřad v Ostravě žádost odmítl a neúspěšná byla i stížnost k ústavnímu soudu na faktickou diskriminaci.


Ve stížnosti podané v roce 2000 do Štrasburku poukazovali její autoři na údajné porušení evropské úmluvy v článcích, které se týkají zákazu ponižujícího zacházení, zákazu diskriminace, práva na vzdělání a práva na spravedlivý proces. Soud loni přijal k projednání jen dva body této stížnosti, ke kterým se vztahuje dnešní rozhodnutí.

Sdílet tento příspěvek