Část EU chce „ututlat“ Špidlovu zprávu

08.02.2006
Evropská komise dnes schválí a zveřejní zprávu českého eurokomisaře Vladimíra Špidly o omezení volného pohybu pracovníků z osmi postkomunistických států EU do starých členských zemí.

Evropská komise dnes schválí a zveřejní zprávu českého eurokomisaře Vladimíra Špidly o omezení volného pohybu pracovníků z osmi postkomunistických států EU do starých členských zemí. Zpráva, kterou mají HN k dispozici, jednoznačně potvrdí, že zákaz zaměstnávání občanů nových členských zemí nemá ekonomický smysl.

Přesto, nebo právě proto, na ni některé staré země EU nechtějí příliš upozorňovat. „Zpráva bude bezpochyby přijata, ale bude prezentována v takové podobě, která odráží obavy jistých starých členských zemí,“ podotkl včera v Praze britský eurokomisař Peter Mandelson. „Nebude se zveličovat,“ dodal Mandelson, který neuvedl, o které země má jít.

Podle zdroje HN blízkého komisi ale zejména Německo a Rakousko tlačily na to, aby Špidlova zpráva byla co nejtechničtější a vyvolala tak co nejmenší rozruch. Oba tyto státy se chtějí pracovníkům z postkomunistických zemí uzavřít na nejméně tři další roky, Němci dokonce až do roku 2011.

Špidla ve své zprávě snáší řadu statistik a ekonomických argumentů, podle kterých jsou zákazy práce neúčinné. „Neexistuje důkaz přímé spojitosti přechodných období a pohybem osob z nových členských zemí,“ píše Špidla ve zprávě. Ta také tvrdí, že imigrace z nečlenských zemí do patnáctky starých členských zemí je mnohem významnějším fenoménem než pohyb osob z postkomunistické do západní Evropy.

Bývalý český premiér také konstatuje, že restrikce na volný pohyb osob jen mohou vést k posílení černé ekonomiky. Zdůrazňuje, že občané nových členských zemí nezvýšili nezaměstnanost v jediných třech starých členských státech, které jejich práci umožnily (tedy v Británii, Irsku a Švédsku), ale že naopak významně přispěli jejich hospodářství.
Dvanácti starým členským zemím Špidla doporučí, aby zvážily prodloužení přechodných období. O otevření hranic podle zpráv z Bruselu uvažuje Španělsko, Portugalsko a Finsko, ostatní země mají čas na rozhodnutí do konce dubna.

Sdílet tento příspěvek