Brusel znovu kritizuje roaming. A přitvrdí

09.02.2006
Evropská komise chystá další krok v boji za levnější roaming pro 380 miliónů evropských zákazníků mobilních operátorů.

Evropská komise chystá další krok v boji za levnější roaming pro 380 miliónů evropských zákazníků mobilních operátorů.
Viviane Redingová, eurokomisařka pro telekomunikace, včera v Paříži Evropské skupině regulátorů přednesla své plány.
Reagovala tak na to, že od poslední kritiky operátorů loni v říjnu zůstaly jejich ceny v podstatě beze změny.

„Připravujeme proto nařízení Evropské unie, které komise mohla předložit Evropskému parlamentu před letními prázdninami,“ řekla Redingová. Pokud ho Parlament schválí a budou souhlasit i komisaři z ostatních členských zemí, mohl by právní předpis začít platit v druhé polovině roku 2007. Začne platit hned, nebude vyžadovat začlenění do práva jednotlivých států.

„Nové nařízení nebude předepisovat ideální cenu mezinárodního roamingu, bude ale požadovat, aby si společnosti účtovaly obdobné poplatky za národní i mezinárodní hovory,“ řekla Redingová. Týká se to poplatků, kdy zákazník používá mobilní síť mimo svoji národní síť.

Podrobnější detaily postupu vůči operátorům představí Redingová v dubnu. V současné době aktualizuje webovou stránku komise, kde je možné porovnat ceny roamingů všech operátorů v Evropě. Spuštění této stránky iniciovala Redingová už loni v říjnu, kdy nastoupila do funkce komisařky.

Upozornila třeba na to, že zatímco hovor Fina ze Švédska domů stojí 20 centů za čtyři minuty, Lotyše z Malty to stojí téměř 13 eur. „Toto jsou netržní ceny,“ řekla dříve Redingová.

Sdílet tento příspěvek