Česko se chystá na řízení unie, příprava se zpožďuje

09.02.2006
České úředníky a diplomaty čeká během půlročního předsednictví v roce 2009 dva tisíce oficiálních jednání, která budou muset řídit. Kromě toho se musí připravit na další tisíce neoficiálních schůzek.

Za tři roky bude český ministr zemědělství řídit zemědělství celé Evropské unie, včetně mořského rybolovu. Stejně na tom budou jeho kolegové. Ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) navrhl včera vládě, jak se na to připravit.
Ministři většinou s jeho koncepcí, která počítá i s novým ministrem pro unii, před jednáním nesouhlasili. Do uzávěrky vydání HN nebylo rozhodnutí vlády známo.

„Materiál je povrchní a nejde systémově do hloubky,“ tvrdil lidovecký ministr dopravy Milan Šimonovský. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) dokonce prosazoval, aby byl materiál vrácen k přepracování.

Úřednická olympiáda

Ministerstvo zahraničí v dokumentu říká, že české předsednictví bude stát zhruba 1,75 miliardy korun v letech 2007 až 2009.
Z toho jenom samotná mise u Evropských společenství, jejíž diplomaté ponesou velkou část zátěže, bude stát o téměř 600 miliónů více než za běžného provozu.

Největší problém: úředníci

„Pro nás je důležité, aby příprava na předsednictví unii nebyla záminkou pro neúměrné zvyšování počtu úředníků,“ říkal ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).
„Samozřejmě by bylo vhodnější, kdybychom si podobně jako množství jiných zemí ty služby najali u soukromých společností,“ přidal se ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach (ČSSD).
Právě úředníci jsou největším problémem.

„Já je pošlu učit se francouzsky, ale kdo mi zajistí, že až se vrátí, tak neodejdou do soukromé firmy,“ stěžoval si Šimonovský na chybějící motivační systém pro úředníky, kteří budou mít předsednictví na starosti.

Čechy čekají těžké úkoly

Zároveň začnou jednání se starými členskými státy, které se mají rozhodnout, zda na svůj pracovní trh pustí třeba Poláky nebo Čechy. Otevření trhu bude podle Svobodova materiálu česká priorita.
Napilno by měl mít i budoucí ministr dopravy. Ten se bude snažit o budování celoevropské dopravní sítě a dokončení systému Galileo.

Svoboda také upozorňuje na fakt, že čeští diplomaté budou zastupovat unii u všech mezinárodních institucí. „Je pravděpodobné, že do našeho předsednictví spadnou i vrcholné summity mezi EU a USA, Ruskem a Japonskem,“ vypočítává dokument další z úkolů.
V roce 2009 budou také čeští úředníci dokončovat rozhovory s Chorvatskem, které by mělo do unie v této době vstupovat.

Sdílet tento příspěvek