Ceny bytů v Praze dohnaly unii

15.02.2006
Na růstu cen bytů se podepíše včerejší rozhodnutí ministrů financí členských zemí Evropské unie. Ti schválili, že se v Česku přesune DPH na stavební práce ze současných pěti na devatenáct procent.

V Lisabonu, Amsterodamu nebo Barceloně se nyní již dají koupit některé byty za stejnou cenu jako v Praze. Například za cenu tři milióny korun je možné pořídit nový dvoupokojový byt jak v Praze 8, tak i v klidné čtvrti městečka Haarlem, které je v podstatě předměstím Amsterodamu.

Některé byty v rekreačních oblastech unie se dají koupit dokonce levněji než v Praze: například na pevninském pobřeží severovýchodního Španělska, v Portugalsku u Atlantiku či v západní části francouzského středomoří – od Marseille po město Perpignan. Zde se pohybují ceny za malé letní apartmány do 50 čtverečních metrů i pod třemi milióny korun.

Vyplývá to z údajů mezinárodního realitního serveru ResearchWorldwide.com a z propočtů HN. Ceny v hlavním českém městě přitom u většiny nových bytů budou během letošního roku opět růst. „Zdražit by mohly o tři až čtyři procenta,“ tvrdí Jaroslav Novotný, prezident Asociace realitních kanceláří ČR.

V některých místech – především v luxusních lokalitách – se jejich ceny mohou zvednout dokonce až o deset procent.
Na růstu cen se zřejmě podepíše i včerejší rozhodnutí ministrů financí členských zemí Evropské unie. Ti včera v Bruselu definitivně schválili, že se v Česku přesune daň z přidané hodnoty na stavební práce ze současných pěti na devatenáct procent.
Výjimka na nižší daň skončí v prosinci roku 2007. Vláda by ale měla v následujících dnech vymezit skupinu „sociálních“ bytů, u kterých by dál platila nižší daň.

Zdražování bytů v posledních deseti letech není českou zvláštností, ale zasáhlo většinu zemí Evropské unie.
Podle analýzy, kterou zpracoval mezinárodní realitní institut se sídlem v Jihoafrické republice, se loni v unii zvedly ceny bytů v průměru o osm procent. Nejvíce narostly v Dánsku a ve Francii, a to o čtrnáct procent.
Naopak v Německu ceny bytů meziročně klesly o 1,3 procenta.

Nejdražší byty na území Evropské unie zůstávají v Londýně. Například malý byt o padesáti metrech čtverečních se dá nyní v londýnských Docklands sehnat v přepočtu za 14 miliónů korun.
V druhém nejdražším městě unie – Paříži – to je mimo centrum kolem dvanácti miliónů korun.
Když se spočítá průměr cen bytů za celou evropskou „pětadvacítku“, ceny bytů v Praze se pohybují na úrovni necelých sedmdesáti procent cen v ostatních miliónových městech.

I když většina nových bytů v české metropoli podraží, část z nich může i zlevnit: půjde ale především o takové, které jsou dlouhodobě neobsazené. Jde o čtvrtinu nově postavených bytů, zejména na špatných místech.

Sdílet tento příspěvek