EK navrhuje clo na dovoz bot z Číny a Vietnamu

23.02.2006
EU viní obě země, že dotují výrobce kožené obuvi. Proti uvalení cel se však staví někteří podnikatelé.

Evropský komisař pro obchod Peter Mandelson dnes navrhl zavedení cel na dovezenou obuv z Číny a Vietnamu. EU viní obě země, že dotují výrobce kožené obuvi. Zřejmě od dubna by tak na čínskou obuv měla platit cla 19,4 procenta a na vietnamskou 16,8 procenta, od cel bude osvobozena dětská a sportovní obuv. S masivním dovozem obuvi z Číny má problémy i Česká republika.

Proti uvalení cel se však staví někteří podnikatelé. Sdružení evropského maloobchodu EuroCommerce informovalo, že pár bot by po uvalení antidumpingových cel zdražil zhruba o deset eur, tedy necelých 300 korun. To by údajně vedlo k poškození zákazníků. Mandelson se ale domnívá, že zdražení nehrozí. Clo zhruba 20 procent zdraží dovezený pár bot o zhruba 1,5 eura, tedy zhruba 45 korun.

V České republice kvůli levným dovozům v posledních letech výrazně klesla produkce obuvi. Zatímco ještě v roce 2000 se v ČR vyrobilo 13 milionů párů, tak nyní se roční produkce obuvi pohybuje kolem 5,5 milionu párů. Podle prezidenta České obuvnické a kožedělné asociace Petra Kubáta však clo situaci na trhu nevyřeší a bylo by rozumnější znovu zavést minimální dovozní cenu obuvi či kvóty.

Problém je údajně v tom, že do ČR se z Číny několik let vozí obuv za cenu, která je výrazně nižší než průměrná cena uváděná čínskými výrobci. Stát tak přichází o miliardy korun. Loni se z Číny do ČR dovezlo 56 milionů párů obuvi za průměrnou deklarovanou cenu 46 korun. Někteří dovozci však uvádějí i cenu u jednoho páru deset korun.

EU však zřejmě neuvalí cla v plné výši hned od dubna. Mandelson počítá s tím, že 1. dubna začne platit čtyřprocentní clo, které se během šesti měsíců zvedne až na maximální stanovenou výši. Eurokomisař navíc začne vyjednávat s Čínou a Vietnamem o jejich podpoře některým výrobcům, pro kterou údajně existují nezvratné důkazy. „Během této první fáze neprodleně zahájím diskusi s oběma zeměmi s cílem povzbudit je k napravení tohoto neférového obchodu,“ řekl dnes novinářům.

Mandelson rovněž vysvětlil proč se zavedení cel netýká dětské a sportovní obuvi. Případné zdražení dětských botiček není podle něj ve veřejném zájmu a výrobci sportovní obuvi již v EU prakticky neexistují a tudíž laciný dovoz nikoho nemůže poškozovat.

Sdílet tento příspěvek