Italové očekávali napínavý souboj

15.03.2006
Italský premiér Silvio Berlusconi a jeho soupeř v dubnových volbách, šéf levicové opozice Romano Prodi, se v úterý střetli v ostře sledované televizní debatě.

Italský premiér Silvio Berlusconi a jeho soupeř v dubnových volbách, šéf levicové opozice Romano Prodi, se včera střetli v ostře sledované televizní debatě. Obě strany vnímaly devadesátiminutový střet jako šanci, jak získat na svou stranu nerozhodnuté voliče: podle průzkumů jich zůstává 24 procent, z nichž polovina chce jít k volbám.

Každý z obou mužů měl na odpovědi dvojice žurnalistů dvě a půl minuty. Pravidla souboje byla pečlivě domlouvána dlouhé týdny. Deník Il Tempo tudíž uvedl, že debata byla „umrtvena dokonalými pravidly“.
Hlavním tématem debaty byl žalostný stav italské ekonomiky. Berlusconi, který před pěti lety slíbil řídit zemi stejně jako své úspěšné firmy, neúspěšně bojuje s vysokou inflací a nezaměstnaností i s chabým růstem. Řím porušuje opakovaně rozpočtová pravidla unie.

Ostrou příchuť dala souboji neshoda o podmínkách kampaně: premiér například požadoval na závěr debat vlastní tiskovou konferenci. Podmínky volební kampaně sledují na premiérovo pozvání odborníci z organizace OBSE.
„Naše konverzace je velkou výzvou,“ řekl Romano Prodi HN v průběhu pátečního setkání sociálních demokratů v Praze. „Premiér Berlusconi chtěl mít diskusi podle svých vlastních pravidel,“ uvedl Prodi, který upřednostňoval podmínky založené na amerických zkušenostech.

Oba muži se už střetli v roce 1996. Bývalý předseda Evropské komise z tehdejších soubojů vyšel jako vítěz.
Berlusconi, nejbohatší Ital, kontroluje asi 80 procent italského televizního trhu. Z pozice šéfa vlády však může ovlivňovat i státní stanici RAI. Jeho mediální impérium zahrnuje i rádia, noviny, knižní nakladatelství a také reklamní agenturu.
Nyní si ale stěžuje na nepřízeň okolností. Krátce před volbami opustili jeho vládu dva ministři, což jeho preferencím ublížilo. Stejně jako rozhodnutí milánských prokurátorů vyšetřovat jeho další korupční skandál: obvinění hovoří o údajném úplatku manželovi britské ministryně kultury Tessy Jowelové.

Bez problémů ale není ani Prodi. Jeho nesourodá koalice, která sahá od římských katolíků až po nereformované komunisty, jen s krajními obtížemi hledá shodu při diskusích nad budoucím vládním programem.

Sdílet tento příspěvek