EP tlačí na definování „absorpční kapacity“ unie

16.03.2006
EU by měla mít podle europoslanců dodatečný nástroj mezi politikou rozšíření a politikou sousedství, která se vztahuje na země jako Ukrajina, jež zatím nemají jasnou perspektivu členství.

Podle předsedy zahraničního výboru Elmara Broka se Evropská unie rozšiřuje příliš rychle, aniž by brala dostatečně v úvahu vlastní schopnost absorbovat nové a nové země a aniž by měla jasno o své vlastní budoucnosti. Vyzval proto své kolegy, aby schválili zprávu, která vyzývá Evropskou komisi k jasnému definování „absorpční schopnosti“ EU.

Brok se domnívá, že EU by měla mít dodatečný nástroj mezi politikou rozšíření a politikou sousedství, která se vztahuje na země jako Ukrajina, jež zatím nemají jasnou perspektivu členství. Navrhl, že by to mohlo být „přidružené členství“, které by těmto státům umožňovalo rozsáhlou spolupráci s EU a podíl na jejích politikách podobně, jako je s unií propojeno Norsko v rámci Evropského hospodářského prostoru.

Do EU mají napřesrok, případně v roce 2008 vstoupit Bulharsko a Rumunsko. Vstupní rozhovory byly zahájeny s Chorvatskem a Tureckem. Makedonie, Albánie, Srbsko a Černá Hora a Bosna a Hercegovina dostaly vágnější příslib „evropské perspektivy“, který je vykládán různě. O členství v EU usiluje Ukrajina, časem se mohou přihlásit Moldavsko, Bělorusko, ba zakavkazské země.

Finský komisař pro rozšíření Olli Rehn souhlasí s tím, že EU musí vytvořit vnitřní podmínky, aby mohla přijímat další zájemce. Varoval však před zbytečnou debatou o zeměpisných hranicích unie a upozornil na strategický a diplomatický rozměr procesu rozšiřování, který je nejlepším nástrojem, jak může unie šířit mír, blahobyt, demokracii a své hodnoty.

Zvláště mu jde o bezprostřední budoucnost balkánských zemí. „Bylo by nezodpovědné narušit proces, který stabilizuje nejtěkavější oblast Evropy. Pokud bychom zpochybnili své závazky, náš vliv a naše nástroje by se výrazně oslabily, a to v době, kdy začíná obtížné jednání o statusu Kosova,“ řekl Rehn. Naléhavě vyzval, aby nedošlo k „poškození vybudovaných základů, protože jinak by se mohlo stát, že se nám Balkán zhroutí přímo u našeho prahu“. Přeje si proto, aby se EU držela svých závazků vůči těmto zemím, „včetně členství jako konečného cíle, jakmile splní přísná kritéria“.

Sdílet tento příspěvek