EU v roce 2020? Vyhlídky nevypadají příliš růžově

16.03.2006
Rozrůstání EU, nepříliš rychlý růst HDP a malé investice do vědy. Na druhé straně obrovský technologický posun a slibná budoucnost pro důchodce, tvrdí německá studie.

EU čekají v dohledné budoucnosti významné změny. Do roku 2020 by se počet členských států v evropském společenství měl zvýšit ze současných 25 na 35. Vyplývá to ze studie, kterou dnes zveřejnila německá společnost TNS Infratest na podnikatelském summitu v Bruselu. Z průzkumu ale vyplynulo, že nelze očekávat velký růst HDP a Evropa by měla i nadále ztrácet za svými hlavními konkurenty, tvrdí TNS Infratest.

Vědci také předpokládají, že se nijak významně nezmění osud EU ani se všechny státy nenadchnou pro myšlenku „evropanství“. Hašteření nebude chybět ani za 14 let a politici se nebudou schopni dohodnout na dalším směřování evropského společenství. Navíc přetrvá jejich laxnost k vyšším investicím do vědy a vzdělání, jejichž potřebu sice evropští představitelé hlásají již dnes, ale studie poukazuje na to, že od myšlenky k praxi je dlouhá cesta.

Příliš radosti předpověď nepřináší ani obyvatelům střední a východní Evropy. Vědci si nemyslí, že by nastal nějaký výrazný obrat a novým členským státům se podařilo vyrovnat životní úroveň starých členů. Tady ale mohou mírně zajásat Češi. Autoři studie totiž počítají s tím, že ekonomické srdce Evropy se potáhne od „Paříže k Praze, od Londýna k Manchesteru a od Barcelony k Benátkám“. Slovensko má smůlu, alespoň podle prognóz.

Evropa se navíc velmi ekonomicky rozdělí. Zatímco „srdce“ EU, tedy i Česko, se soustředí na výrobu a vývoj kvalitních a špičkových technologií, „východ“ se bude muset spokojit s masovou výrobou kdečeho. Jih a sever Evropy se stanou především rekreační zónou.

Základním kamenem evropské ekonomiky se, navzdory malému růstu HDP, stanou moderní technologie. V kurzu bude zejména virtuální realita a mobilní telefony schopné funkcí, o kterých dnes nemá nikdo tušení. Mobilní telefony patří ke každodennímu životu již nyní, virtuální realita však bude novinkou. Zálibu ve zkoumání naprogramovaných světů a životů nalezne především mládež. Zájem ale bude bezpochyby i v domovech důchodců, kteří si jistě rádi zavzpomínají na svá nejlepší léta.

Senioři se však stanou středem zájmu nejen obchodníků s virtuální realitou. Evropská unie totiž do roku 2020 výrazně zestárne. Důchodové reformy, které již dnes nedají spát mnoha ekonomům, se podle studie podaří uskutečnit, a bankroty některých států se tak podaří odvrátit. Vědci navíc očekávají, že rostoucí počet starších lidí bude mít i jeden výrazný pozitivní dopad. Čím dál více důchodců se totiž bude stěhovat mimo města, a venkov by tak mohl zažít svoji renesanci.

Sdílet tento příspěvek