Chodorkovskij se odvolal do Štrasburku

23.03.2006
Soud by měl rozhodnout, zda byl soudní proces s Chodorkovským a jeho kolegou Platonem Lebeděvem v souladu s Evropskou konvencí o lidských právech.

Právníci bývalého ruského ropného magnáta Michaila Chodorkovského se tento týden obrátili na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Soud by měl rozhodnout, zda byl soudní proces s Chodorkovským a jeho kolegou Platonem Lebeděvem v souladu s Evropskou konvencí o lidských právech. Advokáti uvedli, že Rusko podle nich porušilo šestý bod evropské konvence zaručující právo na spravedlivý soudní proces.

Ruská prokuratura například o Chodorkovském hovořila, jako by už byl odsouzen a podle obhájců tak porušila presumpci neviny. Nátlaku prý byli vystaveni i svědci procesu, který mnozí pozorovatelé pokládají za politicky motivovaný. Jeden z nejbohatších Rusů si v současnosti odpykává na Sibiři osmiletý trest.

Rozsudek padl v květnu roku 2005 a Chodorkovskij byl tehdy shledán vinným ze zpronevěry, krádeží a daňových úniků. Zároveň s procesem probíhala i tažení státu proti Chodorkovského ropné společnosti Jukos. Té stát vyměřil daňové nedoplatky ve výši 27,5 miliardy dolarů, což firmu položilo.

Jak ke svému majetku Chodorkovskij vlastně přišel? V polovině devadesátých let se mu povedlo v privatizaci ruského ropného sektoru získat hluboko pod cenou několik ropných firem, které pak spojil v Jukos.
Podle expertů tehdy neudělal nic nezákonného, i když z morálního hlediska nepostupoval správně.
Vaz Chodorkovskému podle všeho zlomily jeho politické ambice – podpora politických stran stojících v opozici proti prezidentu Putinovi i avizovaná kandidatura v prezidentských volbách.

Sdílet tento příspěvek