Tři priority, dvacet milionů

23.03.2006
Státní rozpočet dá i letos peníze na evropské projekty. Vypsaná soutěž, která jde do finále, je proti loňsku přísnější.

Evropské projekty se mohou v tomto roce znovu těšit na státní podporu – stejně jako loni na ně čekají peníze v grantovém řízení, které vyhlásil Úřad vlády. A stejně jako v předchozím období je ve hře dvacet milionů korun.

Novinkou je, že na realizaci vybraných záměrů budou mít jejich autoři více času. Zatímco loňské počiny museli stihnout od října do prosince, s letošními plány mohou začít – se stejnou uzávěrkou – už v dubnu. „Devět měsíců na splnění zadání by se mělo, v porovnání s loňskými třemi, výrazněji podepsat na kvalitě projektů a na tom, že půjde o akce a nápady, které mohou pokračovat i po roce 2006 a na nichž se dá do budoucna stavět,“ konstatuje Petra Mašínová, ředitelka Odboru pro informování o evropských záležitostech při Úřadu vlády.

ROZDÍLENÍ státních peněz formou výběrových řízení veřejnost schvaluje (viz graf). Dvacet milionů korun připadne na plány, které se trefí do některé z letošních informačních priorit. „Jsou jimi Budoucnost Evropy, Bezpečná Evropa a EU do škol,“ vyjmenovává Mašínová. Loni byly hlavní okruhy čtyři: Členství České republiky v EU, Budoucnost Evropy, Rozcestník pro evropské peníze a EU do škol.

Projektů, jejichž odevzdávání skončilo minulé pondělí, přišlo na Úřad vlády 95. Budoucnosti Evropy se týkají 45, bezpečnosti 14 a školství 36. V roce 2005 bylo žádostí o grant 135, uspělo 41. „Letos je jich méně, protože odpadlo téma Členství republiky v EU, o němž se toho napsalo a namluvilo až dost,“ míní Mašínová.

Vyplněné formuláře projdou nejprve rukama pracovníků informačního odboru, kteří posoudí formální stránku věci. Tedy zda splňují všechny náležitosti, popsané na webu www.euroskop.cz. Změnou je nahrazení hned několika dokladů, jako třeba výpisu z trestního rejstříku, čestným prohlášením. „Jisté riziko si uvědomujeme, ale snažíme se stavět na atmosféře vzájemné důvěry,“ vysvětluje zjednodušení postupu Filip Neterda ze stejného odboru.

Další inovací je zavedení finančních stropů pro granty v jednotlivých okruzích – Budoucnost může vyčerpat šest milionů, bezpečnost čtyři a školy deset. „Teoreticky by mohl vyhrát jediný projekt, který by sám spolkl některou z těchto částek. Ale to se nestane, protože ty, co dorazily, se pohybují kolem milionu,“ prozrazuje Mašínová.

O TÉMATECH, jimž by měly projekty věnovat pozornost, má ředitelka jasno. V Budoucnosti Evropy jsou to debaty o potřebě (či zbytečnosti) ústavní smlouvy, o plusech a minusech zavedení eura, o příští vlně rozšíření a členství Turecka. Bezpečnosti dominuje boj proti terorismu, bezpečnostní a justiční politika obecně a osvěta o schengenském systému. „EU do škol pak považujeme za oblast naprosto klíčovou, i proto sem směřuje většina peněz. Systematicky spolupracujeme s Ministerstvem školství. Nevládní organizace jsme požádali, aby přišly s metodikou, jak se má o EU vyučovat. Tedy s učebnicemi, příručkami, manuály a podobně. Z těch se vytipuje několik nejlepších, které se vyzkoušejí na vzorku 100 až 200 základních a středních škol. Na výsledné metodice, která z toho vzejde, se budeme opět podílet spolu s Ministerstvem školství,“ zdůrazňuje Mašínová.

Obsahovou stránku přenechá Odbor pro informování o evropských záležitostech k posouzení nezávislým výběrovým komisím. „Zasednou začátkem dubna, implementace může začít od 14. dubna 2006, kdy budou známy výsledky,“ upřesňuje Mašínová. Členové komisí byli vylosováni za přítomnosti notáře do tří skupin po 13 lidech a vyrozuměni dopisem. Navzájem se poznají až na informačních schůzkách v prvním dubnovém týdnu.

Sdílet tento příspěvek